Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot start session when headers already sent in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/func/comment-inline-error.php on line 9

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
Verdens hurtigste sprinter gennem Københavns gader | Sport fortalt Verdens hurtigste sprinter gennem Københavns gader – Sport fortalt
28 Mar

Verdens hurtigste sprinter gennem Københavns gader

zersenay-tadese

Lørdag mødes 223 af verdens allerbedste løbere for at dyste om verdensmesterskabet i halvmaraton i København. I hælene på dem kommer 30.000 motionister fra 76 lande. Her får du alt det, du behøver at vide om løbet

Af Anders Høeg Lammers

En af årets absolut største danske sportsbegivenheder står for døren. Og Sport fortalt er med – i ordets mest bogstavelige forstand. I morgen, lørdag, kl. 12.30 går startskuddet til kvindernes VM i halvmaraton fra Christiansborg Slotsplads. Kl. 12.55 følger herrerne efter og umiddelbart i røven på dem kommer et felt på 30.000 motionsløbere – heriblandt to Sport Fortalt-skribenter.

Det er første gang nogensinde, at motionister får lov til at løbe med til et VM. Vi må dog på forhånd beklage, at det ikke bliver en Sport fortalt-skribent, der løber med VM-titlen. Dels er vi, og de 29.998 øvrige motionister, ikke formelt berettiget til at vinde VM uden at være udtaget af vores nationale hold. Men endnu væsentligere er det, at de hurtigste løbere løber så vanvittigt hurtigt, at man skulle have en cykel eller i det mindste et par meget gode in-liners for at have en chance for at følge med.

Til start stiller således storfavoritten, verdensrekordholderen og vinderen af fem af de sidste seks VM i halvmaraton, Zersenay Tadese fra Eritrea. Hans verdensrekord lyder på 58 minutter og 23 sekunder på de 21.097,5 meter. Det svarer til en kilometertid på 2.46 per kilometer og en gennemsnitshastighed på 21,7 km i timen. Bum-bum. Personligt kan jeg kun løbe i det tempo ca. 800 meter af gangen… Tadese gør det så 26 gange i træk.

De hurtigste kvinder er ikke meget langsommere. Her lyder verdensrekorden på 65 minutter og 12 sekunder (19,5 km i timen) og er sat for blot halvanden måned siden i Barcelona af kenyanske Florence Kiplagat.

Da ruten i København er flad og hurtig, og vejret lover sol, begrænset vind og 10-12 grader, er mulighederne for nogle rigtig hurtige tider – måske endda en verdensrekord – bestemt tilstede.

Men dette indlæg skal ikke være et forsøg på en analyse af, hvem der vinder VM (det gør to østafrikanere fra Eritrea, Kenya eller Etiopien formentlig – og de tager nok også de øvrige medaljer og holdmedaljer med i købet). Ønsker du at vide mere om favoritfeltet, kan du læse om de ti favoritter hos mændene her. Og JP’s bud på mandlige og kvindelige favoritter her. Er du mere til den nationale vinkel, er de 10 danske VM-deltagere beskrevet ganske glimrende her.

Dette indlæg er snarere en lille guide til jer, der gerne vil følge jeres egne bekendte, Sport Fortalt eller bare gerne vil se verdenseliten på løbsdagen.Befinder du dig ikke i København (eller befinder du dig i Kbh, men foretrækker sofaen), så er der VM-dækning på DR1 fra kl. 11.30 frem til kl. 15.30. Men hvis du ønsker at komme ud og opleve stemningen, musikken og løberne, så får du her et overblik over både rute og underholdning, der med fordel kan printes ud.

Sport fortalt in action

Endelig er der som sagt to Sport Fortalt-skribenter, der løber med. Oprindeligt var vi tre, men Peter Baggesgaard Hansen har måttet trække sig med et knæ, der ikke helt vil, som han vil – og med udsigten til at skulle sydpå weekenden efter og cykle ruten til Flandern Rundt vil en skade lørdag ikke være tilladeligt.

Overtegnede skal ud på mit i alt fjerde halvmaraton og glæder mig ret meget. Jeg løb første gang som 11-årig (1 time og 50 minutter) og løb så to for ca. 4 år siden på hhv. 1.26.21 og 1.19.53 – godt assisteret af en kraftig medvind op af Øresundsbroen på den sidste.

Da man altid gerne vil gøre det bedre end sidst, var mit oprindelige mål at komme under de 1.20 igen. Men da jeg stort set slet ikke har løbet i hverken 2011, 2012 eller 2013 og både har været ramt af lidt småskader og sygdom her i 2014, må jeg konstatere, at det næppe helt lader sig gøre med et otte ugers træningsforløb. Målet vil derfor i udgangspunktet være det samme som ved de to forrige: At komme under 1.25. Det svarer til, at jeg skal løbe marginalt hurtigere end 14,9 km i timen (4.02 per kilometer), som giver 1.25.05. Er benene til mere end det, så går jeg selvfølgelig efter en hurtigere tid. Men først og fremmest vil jeg bare gerne have et godt løb og opleve stemningen til et VM.

Kresten Lundsgaard-Leth hedder den anden Sport fortalt-løber, som debuterer på distancen. Kresten er – efter eget udsagn – i noget nær sit livs bedste 10-km form, men da han aldrig har prøvet kræfter med den over dobbelt så lange halvmarathon-distance, er det ikke helt til at sige, hvad formen rækker til. Målet er umiddelbart en tid under 1.30, men formen kunne tyde på, at også han kan løbe i omegnen af de 1.25.

Ønsker I at følge specifikke løbere på dagen, kan det gøres via denne gratis app. Her indtaster man navn eller nummer på løberen, og så går resten forhåbentlig af sig selv. Fra Sport fortalt løber Anders med nummer 3316, Kresten med nummer 7092.

Tips til tilskueren

Bor du i København, så kom dog ud og hep. Vejret er lovende, verdens bedste løbere tonser forbi, og du kender garanteret mindst én, der vil blive glad for at høre dig heppe. Endelig er der flotte mande- og kvindeben ad libitum. Du finder tilskuerguiden med overblik over, hvor der er musik (38 bands!) m.v. her. Der gøres opmærksom på, at alle bliver rådet til at lade cyklerne stå hjemme og benytte sig af offentlig transport på dagen (som man kan få for 20 kr). Læs mere om trafiksituationen og afspærringer her. Og husk – du hverken løber eller går, så selvom solen er ude, er det nok meget rart med både varme sokker og hue.

Tips til løberen

Er du debutant, er det bedste råd, jeg kan give, at du ikke lægger alt for hårdt ud. Selv om der er meget langt fra halvmarathon til marathon, er der også meget langt fra 10 km til halvmaraton. Der er risiko for at gå meget ned og få et rent ud sagt træls løb, hvis man sprinter af sted de første fem kilometer, fordi man lige lod sig rive med at stemningen. Løb derfor hellere 5-10 sekunder langsommere per km på de første fem end 5-10 sekunder for hurtigt. Omvendt kan det selvfølgelig også give mange et mentalt boost at vide, at man ligger ’foran’ sin måltid. Det er en afvejning, man må foretage med sig selv. Endelig er det selvfølgelig godt med rigeligt med søvn natten op til, rigeligt med kulhydrater i de sidste måltider samt endelig ekstra tøj, der kan undværes, så man ikke bliver kold i start-området. Husk desuden at drikke undervejs – desto langsommere, du løber, og desto tungere, du er, desto mere skal du drikke. Der er uddybende tips fra landsholdets løbetræner her.

Tilbage er blot at sige: Vel mødt og vel løbet!

Leave a Reply