Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
To verdener: Manchester United møder Bayern München | Sport fortalt To verdener: Manchester United møder Bayern München – Sport fortalt
01 Apr

To verdener: Manchester United møder Bayern München

 

Den ene yderlighed møder den anden, når skrantende Manchester United byder de nykårede tyske mestre fra Bayern München op i aftenens Champions League-kvartfinale. Sjældent har to så store klubber været så langt fra hinanden.

Af Kristoffer Lottrup

I denne sæson har Manchester United for første gang nogensinde tabt begge ligaopgør mod klubbens to største rivaler, Liverpool og Manchester City. De har indkasseret et nederlag til West Bromwich Albion på hjemmebane for første gang i 36 år og et ditto til Newcastle for første gang i 42 år. Det er også lykkedes at tabe til Stoke for første gang i 30 år (godt nok på Britannia Stadium). I alt har de forsvarende engelske mestre tabt hele ti ligakampe i sæsonen. Det er aldrig sket før, mens ligaen har heddet Premier League. Manchester United ender uanset udfaldet af de resterende seks ligakampe med sin laveste pointhøst i en Premier League-sæson, og medmindre man vinder Champions League, er man ikke en del af turneringen for første gang i 19 sæsoner, når den starter igen til efteråret.

Bayern München vandt Bundesligaen allerede i tirsdags. Med syv spillerunder igen er det ny rekord. Sejren over Hertha Berlin, der sikrede triumfen, var desuden den tiende i træk på udebane. Også det er ny rekord. Tæller man hjemmekampene med, nåede Die Roten at vinde 19 i træk, inden man måtte nøjes med 3-3 mod Hoffenheim i weekenden. Det er ligeledes en Bundesliga-rekord. Pep Guardiola har endnu ikke prøvet at tabe i Bundesligaen, selvom han efterhånden blev ansat for 28 kampe siden. Det er sørme også en rekord. Sidste gang Bayern i det hele taget tabte en ligakamp var i oktober 2012. Det er 52 kampe siden og selvfølgelig også en rekord.

Nu mødes de to rekordmandskaber i Champions League-kvartfinalen i en sæson, Manchester United helst vil glemme, og Bayern slet ikke kan få nok af. Det vil være et kæmpe antiklimaks for Pep og co. og en endnu større overraskelse, hvis Bayerns superhelte taber til det svageste Manchester United-hold i et årti over to kampe. Omvendt vil det en regulær sensation, hvis United går videre. Pep har alt at tabe, Moyes har alt at vinde.

Struktur møder kaos

Selvom både Guardiola, anfører Lahm, United-drømmen Kroos og United-bødlen Robben alle samstemmende udtrykker stor respekt for de engelske mestre og understreger, hvor svært det bliver, må de alligevel glæde sig over modstanden – eller mangel på samme. Det er rystende, hvor dårlige United har været i 80 procent af alle spilleminutter i denne sæson. Ti nederlag i Premier League med seks kampe igen er uhørt, men det er i endnu højere grad måden, de har spillet på, der har givet United-tilhængerne dårlig mave og ondt i sjælen. Det er så usammenhængende, ucharmerende og uforståeligt. Der er ingen struktur, intet koncept. Til hver eneste kamp er det som om, holdet skal genopfinde sig selv, og når der endelig er noget, der minder om at fungere, skifter David Moyes på fem pladser, og så er det forfra igen. Om det hele er Moyes skyld, kan diskuteres og bliver det i den grad – læs fx denne detaljerede analyse af Ken Early. Faktum er, at holdet spiller rædselsfuldt, og at de enkelte spillere virker langt fra vanlig standard.

Overivrige Rafael er en tikkende bombe og kan meget vel gå hen og få rødt kort i aften (han er dog meldt tvivlsom). Anfører Vidic har med sine præstationer i denne sæson sat en tyk streg under, at han er færdig på absolut topplan. Det samme gør sig gældende for Rio Ferdinand. Patrice Evra har været svingende, men bliver savnet i aftenens kamp, hvor han overlader pladsen til Hollands Martin Pedersen, Alexander Büttner.

På midtbanen er Michael Carrick en skygge af sig selv. Fellaini ligner en elefant (på den dårlige måde), og Tom Cleverly er ramlet ind i en fodbolddepression. Og så er der kanterne ført an af Ashley Young, der bare træffer den ene forkerte beslutning efter den anden. Læg dertil, at Robin van Persie er skadet og Juan Mata låst i europæiske kampe, og det ligner en mere end overkommelig opgave for Bayerns veltrimmede enhed.

Bayern virker overnaturligt stærke og har formået at bygge ovenpå det nærmest perfekte fundament, Jupp Heynkes skabte især i sidste sæson. Balancen på holdet er imponerende, og truppen virker optimalt sammensat med en yderst velfungerende kombination af spillere i deres bedste alder og unge, fremadstormenede stortalenter. I dag spiller Bayern så glidende, effektivt og hurtigt, at det er svært at få øje på reelle svagheder. De er som Barcelona, da de var bedst, plus fysik. Tyskerne kan fodre svin med midtbanespillere, der ville forstærke United betragteligt. Faktisk har de så mange, at folk som Javi Martinez, Toni Kroos og selv den mest Bayern af alle Bayern-spillere, Bastian Schweinsteiger, har haft svært at spille sig på holdet i perioder af sæsonen. Bayern kan styre en kamp fra første minut og er så velkørende, at det nærmest virker automatisk. De er så absurd gode, at det måske er ved at blive lidt kedeligt. I hvert fald har Kaizer Franz Beckenbauer meddelt, at han er begyndt at kede sig, og i føromtalte 3-3-kamp mod Hoffenheim var der da også magelighed at spore hos de nykårede mestre. Det er her, Uniteds klejne chance ligger.

Alt på ét bræt

De røde fra Manchester SKAL foran. Ellers er det lige meget. Scorer Bayern fx efter et minut, hvilket ikke virker usandsynligt, er det så godt som sikkert, at hjemmeholdet ikke rejser sig igen. Det er i hvert fald den følelse, man sidder med, når man ser United spille for tiden. Bevares, Aston Villa blev nedkæmpet i weekenden, selvom de havde scoret først, men generelt har det punkteret snarere end motiveret United, når modstanderne har bragt sig foran mod dem i denne sæson. Især på hjemmebane. Når selv pressesky Paul Scholes føler behov for at revse spillernes attitude og efterlyse den United-ånd, som altid har været det overskyggende narrativ i fortællingen om De Røde Djævle, ved man, at den for alvor er gal. Og han har ret, den gode Scholes. Det er utroligt, så blodfattigt det har været.

Moyes kan med fordel lade sige inspirere af første halvleg, sidst United tog imod Bayern på Old Trafford (det var dengang, Bayern havde Demichelis, og Nani kunne score mål). Uniteds bedste mulighed er at angribe Bayern med alt, hvad de har, fra første fløjt! Fløjene skal – om det bliver Michael Jacksons muskuløse fætter fra Ecuador, Antonio Valencia, og verdensborgeren Adnan Januzaj eller andre – løbe til de segner og fodre Rooney med indlæg. Derudover skal Fellaini, Kagawa, Giggs, eller hvem Moysie nu finder på at sende på banen, med frem i feltet og presse spillet så højt op som muligt. Lyn og torden virker som den eneste mulighed. Spiller United afventende, og kommer kampen til at foregå på Bayerns præmisser, bliver det umuligt med stort u.

Uanset hvad ligner det en uoverskuelig opgave for Premier Leagues nummer syv. Bayern er det hold i Champions League, der har bolden mest, ligesom det er det mest afleveringssikre mandskab. I gennemsnit triller tyskerne kuglen rundt mellem hinanden 71,4 procent af tiden, og hele 88,8 procent af alle afleveringerne rammer en medspiller. På den sidste tredjedel af banen er Bayern såmænd også de mest præcise blandt alle hold i Europas fineste klubturnering. 83,5 af alle pasninger i den mest spændende ende af banen rammer plet. For United er det blot 66,4 procent. Det placerer de engelske mestre på en samlet 22. plads i afleveringskonkurrence haltende efter stormagter som FC København og Victoria Plzen.

Det er en klassisk fodboldfortælling, at det underpræsterende og undertippede hold kan gå ud og spille frit og dermed overraske. Det vil også være et tema i studierne rundt omkring i fodbold-Europa i aften. Problemet er bare, at Manchester United er i så dårlig forfatning, at det er svært helt at tro på, at det kan ske. Det er Büttner mod Robben. Det er fire sejre i træk mod 19 sejre i træk. Det er Pep mod Moysie.

Ryan Giggs sagde på gårsdagens pressemøde, at han ikke ser United som underdogs, men som Manchester United, der spiller hjemme i Champions League. Sport fortalt ser Manchester United som overvældende underdogs, der spiller hjemme mod favoritterne til at vinde Champions League. God kamp.

 

 

 

Leave a Reply