Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot start session when headers already sent in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/func/comment-inline-error.php on line 9

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
The Harbaugh Bowl | Sport fortalt The Harbaugh Bowl – Sport fortalt
03 Feb

The Harbaugh Bowl

harbaughbrothers

 

I nat dansk tid løber verdens største årligt tilbagevendende sportsbegivenhed af stablen. Super Bowl nummer 47 byder på brødreduel, en legendes farvel og to überkvalificerede forsvar.

Af Søren Ditlev Monrad

At Super Bowl XLVII’s største historie er familiefejden mellem storebror John Harbaughs Baltimore Ravens og lillebror Jim Harbaughs San Francisco 49’ers er ikke til at tage fejl af, når man kigger på, de prædikater amerikanske medier traditionen tro allerede har klistret på sæsonens altoverskyggende kamp. The Harbaugh Bowl, HarBowl, SuperBaugh og Brother Bowl er bare nogle af titlerne på familieopgøret. Og det er da også bemærkelsesværdigt, at to brødre står over for hinanden i den største kamp i amerikansk sport. I et land med mere end 300 millioner indbyggere og kun 32 NFL headcoach-stillinger, er der en lang række ubekendte, der skal falde på plads, før et sådan tilfælde kan blive virkelighed. Og at det første par trænerbrødre så oven i købet skal spille deres respektive hold frem til Super Bowl i samme år virker endnu mere urealistisk i en sportsgren, der med draftsystem og lønloft forsøger at gøre ligaen så jævnbyrdig som overhovedet mulig.

Storebror

Men ret skal være ret. Brødrene står i spidsen for to af de klart bedste mandskaber, den amerikanske liga kan fremvise. Storebror John har stået i spidsen for Ravens siden 2008 og kan fremvise en fantastisk statistik, hvor han har ført ravnene i playoffs i alle sine fem sæsoner. Det har han fortrinsvis gjort med en solid defensiv, et kompetent løbespil og en gennemsnitlig quarterback, der er vokset med opgaven, efter at have fået (ufortjent?) kritik gennem flere sæsoner på trods af kontinuerligt solidt spil, der var millimeter fra at føre Ravens i Super Bowl allerede sidste år. Quarterback Joe Flacco og headcoach John Harbaugh har kørt parløb siden 2008 og høster nu endelig frugterne af den vinderkultur, de sammen har bygget op i Baltimore.

Lillebror

Endnu mere imponerende er måske det arbejde, som Harbaugh med fornavnet Jim har præsteret i San Francisco. 49’ers har stolte Super Bowl-traditioner, men har haft en række meget pauvre år op igennem det 21. århundrede. Da Jim Harbaugh overtager ansvaret fra Mike Singletary fra begyndelsen af 2011-sæsonen, kan 49ers se tilbage på otte sæsoner i træk med flere tabte kampe end vundne og et slutspil, der virker lysår væk. Men i sin første sæson vender Jim Harbaugh det hele rundt med 13 vundne og kun 3 tabte kampe i den regulære sæson. Et overtime-nederlag til de senere Super Bowl-mestre New York Giants i NFC Conference Championship-kampen er det eneste, der skiller lillebror Harbaugh fra at sende 49ers i Super Bowl i sin første sæson. Kun godt et år senere står 49ers nu med muligheden for at gå hele vejen, og med favoritværdigheden hvilende tungt på deres skuldre. Og mange af ingredienserne, der har ført 49ers så langt, har de til fælles med Ravens. Et solidt forsvar, et intelligent og tungt løbespil, men derudover også en pludselig fødsel af en mere end sprudlende, superatletisk quarterback, som ingen kunne have forudset inden sæsonstart. Mere om fænomenet Colin Kaepernick om lidt.

Legenden siger farvel

RayLewis

Selvom opgøret mellem de to brødre overskygger alle andre historier, så kommer ingen udenom, at spilleren, alles øjne vil hvile på i Mercedes-Benz Superdome i New Orleans, selvfølgelig er ingen andre end Ray Lewis. Den måske bedste linebacker i ligaens historie annoncerede inden playoffs, at han ville indstille karrieren. Nogle kaldte det et genialt træk af Lewis at offentliggøre sin tilbagetrækning lige inden playoffs. Linebackeren missede den regulære sæsons sidste ti kampe med en overrevet triceps, men nåede altså tilbage i tide til playoffs, hvor næste kamp hver gang potentielt har kunne været den sidste, og har formået at opildne sine yngre holdkammerater til at kæmpe ikke bare for videre avancement, men for at de kunne give den gamle mand en Super Bowl til at afslutte karrieren med. Ray Lewis har i en alder af 37 år ikke længere den altoverskyggende rolle på banen, men ingen når stadig i nærheden af hans presence og evne til at motivere og sætte sine holdkammerater op. Ray Lewis personificerer som ingen anden Baltimore Ravens. Han har spillet samtlige sine 17(!) sæsoner i klubben, har vundet én Super Bowl-ring og er blevet kåret som den bedste forsvarsspiller i ligaen to gange. Den snart forhenværende linebacker splitter som ingen anden vandene. Han evne til at provokere modstandere og få dem til at underpræstere er legendarisk og hans lederskab på Ravens-holdet er usammenligneligt. Men med til fortællingen hører også historien om et mord på to unge mænd efter en Super Bowl-fest i Atlanta i 2000, hvor Lewis’ vennegruppe faldt i slagsmål med en anden gruppe. Lewis er aldrig blevet dømt, men hans jakkesæt fra den aften er aldrig blevet fundet, og han vidnede imod sine to venner. Lewis har siden betalt erstatning til de to unge mænds familier. Det sætter en tvivlsom plet på Lewis’ karriere, men uanset om han er skyldig eller ej, er det ikke den historie, som kommer til at stå tilbage, når han har iført sig hjelm og krigsmaling for sidste gang, men i stedet historien om en unik og modbydeligt spillende linebacker. En Super Bowl-ring nummer to godt tolv år efter den første vil fuldende eventyret om Ray Lewis’ sidste sæson.

Opfindelsen af en superstjerne

colinkaepernick

Omdrejningspunktet bag Jim Harbaughs succes i San Francisco gennem to sæsoner har været opbygningen af en stærk defensiv kombineret med en offensiv, som primært har haft fokus på at sætte løbespillet med runningback Frank Gore op, så han kan buldre ned ad banen. I spidsen for de offensive kræfter har lillebror Harbaugh sat sin lid til quarterback Alex Smith, som har gjort det udmærket, men aldrig har været blandt de allerbedste quarterbacks i NFL. Da Smith blev skadet i midten af sæsonen, fik backup-quarterback Colin Kaepernick chancen, som i Super Bowl kun starter sin kamp nummer 10 i karrieren. Det siger sig selv, at det er gået hurtigt, men Kaepernick har hele vejen igennem nydt fuld opbakning fra sin headcoach. Superatletiske Colin Kaepernick har givet 49ers et nyt våben, da han udover at have en solid højre arm påskruet kadaveret også kan løbe som en græsk gud med bolden, så selv en Michael Vick i sin storhedstid ville have været misundelig.  I sin første playoff-kamp mod Green Bay Packers løb 25-årige Kaepernick for flest yards fra en quarterback i en kamp nogensinde (181 yards)! 49ers har med Kaepernick ved roret fået endnu et våben, som blot gør det endnu sværere for modstanderen at stoppe både løbe- og kastespil.

Afgørelsen

Og hvem vinder så? Det er dagens bedste spørgsmål, inden kampen tager sin begyndelse. 49ers står i sin første Super Bowl i 18 år, men kan se tilbage på en statistik, som må give dem tro på, at de trækker det længste strå. Fem Super Bowl-optrædener har resulteret i fem sejre. Hvis det skal lykkes igen i nat, skal lillebror Harbaughs defensiv slå til igen, og offensiven skal fordele løbe- og kastespil ligeligt i starten af kampen. På den måde bliver Ravens’ frygtindgydende forsvar nødt til at være en smule mere afventende, end de helst ønsker. Det vil give plads til Frank Gore op igennem midten og på siden af sin offensive line. Kaepernick vil med garanti starte med at kaste mere, end han løber, og det vil i anden halvleg åbne op for flere muligheder for det store, lange løb, som alle ved, han mestrer. Den ubekendte faktor i den taktik er, hvordan uprøvede Kaepernick, som stadig er våd bag ørerne, reagerer, når han står i den største kamp af alle.

Ravens er interesseret i, at kampen får så få scoringer som muligt, da deres defensiv sagtens kan være med, mens deres offensiv bliver vurderet dårligere end 49ers’ af de fleste eksperter. Men rammer deres lille raketsmølf Ray Rice dagen med hjælp fra sin offensive line, så kan Ravens blive dødsensfarlige i offensiven. Samtidigt har Ravens en fordel i, at quarterback Joe Flacco i modsætning til sin uprøvede konkurrent på pladsen har masser af erfaring, som kan hjælpe ham til at holde hovedet koldt, når det virkelig strammer til.

Med mindre 49ers’ offensiv eksploderer, regner de fleste iagttagere med en lavtscorende kamp, som derfor kan falde ud til begge holds side. De femdobbelte Super Bowl-mestre fra San Francisco er dog favorit hos samtlige bookmakere. Uanset hvem der løber med Vince Lombardi-trofæet, er én ting sikker. Det bliver en headcoach med efternavnet Harbaugh, som fører sit hold hele vejen.

 

 

 

Leave a Reply