Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
The final showdown: Novak Djokovic vs. Rafael Nadal | Sport fortalt The final showdown: Novak Djokovic vs. Rafael Nadal – Sport fortalt
11 Nov

The final showdown: Novak Djokovic vs. Rafael Nadal

Djoko_Nadal

Verdens to bedste tennisspillere dyster om positionen som alfahan. For Djokovic handler det om at genvinde noget af det tabte, for Nadal handler det om at krone et fantastisk år med det eneste trofæ, der mangler i samlingen. 

Af Anders Høeg Lammers, live fra O2 i London

Tennisåret slutter, som det bør: Med en kamp mellem verdens to bedste spillere i form af Rafael Nadal og Novak Djokovic kl. 21.10 dansk tid. Begge vandt hver deres semifinale i to sæt mod de to schweizere, som spiller mere elegant, men knap så effektivt tennis.

Det er således sigende, at såvel Djokovic som Nadal vandt et sæt 6-3 ved hjælp af blot to vindere – og et væld af fejl fra modstanderen (12 fra Wawrinka, 17 fra Federer). Som Federer sagde efterfølgende på pressekonferencen:

It’s unbelievable that he get’s away with playing so far back indoors these days, but that’s the conditions. So credit to him for making that work for him.

Med ’conditions’ mener han hhv. det langsommere underlag og en strengteknologi, der tillader at slå vindere fra alle steder på banen.

Og to spillere, der i den grad mestrer den sidste disciplin, er dagens finalister. De har hver især taget defensiv tennis til nye højder – defensiv i betydningen hvad de hver især er i stand til at løbe op af umulige bolde. Men ingen af dem er rene defensiv spillere. De mestrer begge at vende en modstanders angreb til deres eget med et enkelt slag – ofte i form af en helt og aldeles umulig vinder.

Og nu skal tennis’ to maratonmænd så atter mødes – for 39. gang i karrieren, mere end andet mandligt tennis ’par’. Rafa har vundet 22, Djoko 16.

Dagens kamp handler derfor i høj grad om, hvem der er i stand til at trænge igennem den andens defensiv. Fungerer Rafas forhånd ned af linjen? Fungerer Novaks baghånd ned af linjen – og knaldhårdt cross court til Rafas forhånd? Hvem har den højeste serveprocent? Hvem er bedst til at holde antallet af fejl nede samtidig med, at vedkommende går efter sine slag? Den slags spørgsmål.

Djokovic må dog erklæres for favorit. Ikke alene har han nu vundet 21 kampe i streg. Han er også – trods Rafas hard court succes dette år – slet og ret en bedre hard court spiller, i særdeleshed indendørs (Djokovic fører 12-7 mod Rafa på hard court).

En del af Rafas hard court succes tilskrives en mere offensiv indstilling og position. Men bedømt ud fra denne uges kampe er Rafa tilbage i sædvanligt Rafamode: Stå et godt stykke bag baglinjen, løb alt op, sæt pres på med dybe, højtspringende bolde og vent på modstanderens fejl.

Undtagelserne til dette er første sæt mod Berdych og dele af første sæt mod Federer. Rafa selv taler om, at han er nødt til at være ’aggressive’, hvis han skal have en chance for at vinde. Men det er ikke sådan, han spiller. Og det har hidtil heller ikke været nødvendigt.

Mod Djokovic er det imidlertid næppe nok at sende bolden i spil. Det formår Djokovic nemlig også at gøre i en uendelighed. Rafa er derfor nødt til at træde ud af sin komfortzone og gå efter vindere med sin forhånd og også baghånden fra tid til anden. Og bevare sikkerheden mens han gør det. Ikke nogen let balanceakt.

Djokovic er traditionelt den angribende part i deres kampe. Det vil han – trods Rafas intention om at være aggressiv – formentlig også være i dag. Kan han kombinere den aggression med den konsistens og sikkerhed, han har vist i de afgørende sæt mod hhv. Federer, del Potro, Gasquet og Wawrinka, vinder han. Formentlig. For mod Rafa er der ikke ret meget, der er sikkert, andet end at Rafa vil kæmpe til den sidste bold og ikke giver ved dørene. Og at han har det med at vinde en god del af de sæt, som modstanderen egentlig har ’fortjent’ ­– bedømt ud fra spil og chancer – at vinde.

Lykkedes det at fravriste trofæet fra den regerende mester, vil Rafa krone et fantastisk år med at blive den kun anden spiller, der har vundet samtlige titler, der er værd at vinde; de fire slams, olympisk guld, Davis Cup samt World Tour Finals. Den eneste, der har præsteret den kombi, er Andre Agassi.

Djokovic har dog formentlig andre planer for aftenen end at stå og se på, at rivalen der allerede har kostet ham en French Open og en US Open-titel i år, snupper endnu et trofæ for næsen af serberen. Nok må være nok. Måske.

God kamp

Leave a Reply