Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot start session when headers already sent in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/func/comment-inline-error.php on line 9

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
Race of the Two Seas – den første store styrkeprøve | Sport fortalt Race of the Two Seas – den første store styrkeprøve – Sport fortalt
06 Mar

Race of the Two Seas – den første store styrkeprøve

Race of the two seas

Mens morgendagens stjerner kæmper om sejren i Paris – Nice, så deltager de største etapeløbsryttere i Tirreno – Adriatico, som starter i dag. Løbet vil blive domineret af de samme ryttere, som til sommer skal dyste om sejren i Tour de France.

Af Peter Christian Baggesgaard Hansen

Paris – Nice er godt i gang, og i dag starter det italienske etapeløb Tirreno – Adriatico. De to løb indvarsler for mange den reelle start på sæsonen, da det i mange år var de første løb, hvor de helt store stjerner kørte med om sejren. Som Sport fortalt tidligere har berettet om, er det langsomt ved at ændre sig. De senere år har flere af toprytterne været i form tidligere på sæsonen, hvor løb som Tour Down Under og Tour de San Luis i januar, samt ikke mindst Tour of Oman, har opnået mere og mere prestige.

Men Paris – Nice og Tirreno – Adriatico står stadig som to afgørende løb i sæsonen, og begge løb tilbyder både stor prestige og promovering for deltagerne. Mens Paris – Nice i år er en duel mellem en række unge og lovende talenter, der med stor sandsynlighed vil dominere de store etapeløb i fremtiden, har de helt store etapeløbsstjerner fravalgt turen ned gennem Frankrig, og er i stedet rykket endnu længere sydpå for at duellere i Tirreno – Adriatico. Sammenfaldet mellem de to løb gør, at de store ryttere er blevet tvunget til at fravælge et af løbene. I år er det det italienske løb, som er løbet med sejren i den duel. Det er der flere grunde til.

Fra sprintertræning til Tour-forberedelse

Tirreno – Adriatico kaldes også The Race of the Two Seas af den grund, at det køres mellem Adriaterhavet og det Tyrrhenske Hav. Mens Paris-Nice typisk vindes af en klassisk etapeløbsrytter, så er Tirreno – Adriatico ofte blevet vundet af klassikereksperter – den rene Rolf vandt eksempelvis tilbage i 1987 og igen i 1992! I nyere tid er Fabian Cancellara løbet med sejren i 2008.

Det hænger sammen med, at løbet længe blev betragtet som et opvarmningsløb til klassikeren Milano-Sanremo, som køres umiddelbart efter Tirreno – Adriatico (17. marts i år). Da Milano-Sanremo har udviklet sig til en rendyrket klassiker for sprinterne, havde arrangørerne bag Tirreno – Adriatico en interesse i at brande sig som det perfekte opvarmningsløb for netop sprintere. Det har langsomt ændret sig. Der har således ikke været en sprintersejr i det samlede klassement siden 2005, hvor Oscar Freire vandt løbet. Freire var netop en rytter, som brugte løbet som opvarmning til Milano-Sanremo, som han vandt hele tre gange.

Ruten er nu blevet ændret og appellerer nu mere til de traditionelle etapeløbsryttere. For det første indførte arrangørerne i 2011 en enkeltstart samt en indledende holdtidskørsel, som også var på programmet sidste år og igen er med i år. For det andet er der tilført løbet en række stejle stigninger. Det har betydet, at etapeløbsrytterne står stærkere end klassikerrytterne til den samlede sejr. I 2011 vandt Cadel Evans, og sidst år stod Nibali øverst på skamlen.

Da det italienske løb desuden kan tilbyde et noget varmere klima end Paris – Nice, er det for mange ryttere en mere sikker investering, da man let risikerer at hive en forkølelse hjem fra det noget koldere Frankrig.

Holdet får betydning

Løbet starter med en 16,9 kilometer lang holdtidskørsel. Tidsforskellene vil ikke blive store, men i et kort etapeløb kan selv små forskelle blive afgørende. Nibali vandt sidste år med 16 sekunder, og Evans vandt i 2011 med 11. Derfor er holdets styrke vigtig. Tidskørslen er helt flad, og det gælder derfor om at have stærke ryttere, der kan skyde en god topfart. Saxo-Tinkoff må nævnes blandt favoritterne sammen med OmegaPharma-QuickStep, BMC, Astana og RadioShack-Leopard.

Der er mange sprintere til start, som stadig bruger løbet som opvarmning til Milano – Sanremo. De vil efter al sandsynlighed få deres første duel på 1. etape, som går over 232 kilometer til byen Indicatore. De helt store navne er Mark Cavendish, Andre Greipel, Peter Sagan og Matthew Goss, men der skal også holdes øje med Roberto Ferrari samt talenterne John Degenkolb (vandt fem etaper i sidste års Vuelta) og Gerald Ciolek (stort talent, som desværre er gået lidt i stå).

Dagen efter er afslutningen mere kuperet, men må stadig siges at være til fordel for sprinterne. Sagan ligner den helt store favorit. Fire kilometer før målstregen stiger det med 4,8 % i ca. en kilometer. Det kan sætte en række af de bedste sprintere, men det er ikke umuligt, at de fleste vil nå med til målstregen samlet. Udover de nævnte sprintere, er det på denne etape muligt, at folk som Filippo Pozzato og Daniele Bennati vil blande sig. Sidstnævnte har meldt ud, at han går efter spurterne, selv om holdet kører for samlet sejr til Contador.

Hårde stigninger

På fjerde etape kommer stigningerne på løbets kongeetape, og her findes endnu en årsag til, at Tirreno – Adriatico i år har stjålet de store stjerner fra Paris – Nice. Stigningerne er simpelthen både længere og stejlere end i det franske løb, og det har lokket de store bjergryttere samt Tour-favoritterne, som allerede nu skal have testet deres bjergben i mod de største konkurrenter, til Italien.

Etapen byder på tre stigninger i alt, hvor Passo Capannelle (13,8 km, 4,5 %) ligger med toppen blot 40 kilometer fra målstregen, hvorefter der venter Prato di Tivo (14,4 km, 7,1 %) op mod mål. Det er her, de største tidsforskelle i løbet kan hentes, og vi kan forvente en skarp duel mellem de kommende Tour-favoritter Alberto Contador, Cadel Evans, Joaquin Rodriguez, Chris Froome og Vincenzo Nibali (som dog satser på Giroen i år).

4. etape

Femte etape er guf for klassikerspecialisterne, da afslutningen til Cheiti er en kort men stejl stigning på 12,1 %, som ligner de afslutninger, vi kender fra Ardennerklassikerne. Sagan vandt samme etape sidste år og er kæmpefavorit, men flere af klassementsfolkene vil også være med. Evans (nr. tre på samme etape i 2011), Rodriguez, Contador og Nibali (nr. tre på samme etape i 2012) skal nævnes i favoritfeltet, mens den italienske prins Damiano Cunego plejer at være god på sådanne afslutninger (blev nummer to på samme etape i 2011).

Efterfølgende kommer der en kuperet etape, som oplagt vil blive vundet af udbrydere, før sidste etape byder på den efterhånden traditionelle enkeltstart i San Benedotto del Tronto på 9,2 km. Hvis der ikke er de store tidsforskelle i klassementet, vil enkeltstarten blive afgørende. Froome vil have gode kort, hvis han ligger til i toppen.

Skræmmende stærkt felt

Feltet i det italienske løb er uhyggeligt stærkt. Alle hold stiller i hvad der ligner stærkeste opstilling, og løbet kan præstere det ypperste inden for både sprintere, etapeløbsryttere, enkeltstartsryttere og klassikereksperter. Det fås nærmest ikke bedre. Løbet bliver derfor bragt op på højeste niveau i alle dets facetter.

Hvis vi starter med den afsluttende enkeltstart, så bliver den ikke alene spændende, fordi den potentielt set kan afgøre løbet. Den er også spændende, fordi det bliver årets første duel mellem de absolutte stjerner inden for disciplinen: Fabian Cancellara, Tony Martin, Chris Froome og Alberto Contador. Bedre bliver det simpelthen ikke.

Kigger vi på listen over sprintere er den lige så skræmmende: Mark Cavendish, Andre Greipel, Matthew Goss, John Degenkolb, Gerald Ciolek og Roberto Ferrari, mens navne som Filippo Pozzato, Daniele Bennati, Thor Hushovd og ikke mindst Peter Sagan, også vil blande sig.

Tour-favoritterne er klar

Også blandt etapeløbsspecialisterne er der nærmest fuldt hus: Alberto Contador, Cadel Evans, Joaquin Rodriguez, Chris Froome, Samuel Sanchez, Juan Jose Cobo Acebo og Vincenzo Nibal. Eneste der mangler, er Bradley Wiggins, Jurgen Van Den Broeck og Alejandro Valverde.

De to største favoritter er Contador og Froome, som også begge kommer med de klart stærkeste hold. Froome bakkes op af Rigoberto Uran og Sergio Henao, som særligt i bjergene må siges at udgøre den stærkeste hjælperduo i feltet. Contador er omvendt dækket stærkt ind i både holdtidskørslen og i bjergene med Michael Rogers og Roman Kreuziger. Sidstnævnte blev sidste år nummer tre i løbet, men er i år dedikeret til at hjælpe sin spanske kaptajn.

Herefter følger folk som Nibali, Evans og Rodriguez, hvor førstnævnte skal forsøge at gentage sin sejr fra sidste år, mens Evans har en sejr fra 2011, han gerne vil gentage. Begge kender derfor løbet til hudløshed, jf. at der er tale om en nærmest præcis gentagelse af ruten.

Evans er i rigtig god form, hvilket han viste i Tour of Oman, hvor han blev nummer tre efter Froome og Contador. Mens de to store favoritter bakkes op af stærke hold er Evans vanen tro alene. BMC har tydeligvis tænkt sig at bruge løbet som forberedelse til klassikerne, hvor særligt Hushovd, Greg van Avermaet og Taylor Phinney skal levere resultater.

Mange outsidere

Der er desuden en række andre ryttere, som absolut ikke må glemmes. Damiano Cunego og Samuel Sanchez er eksperter i denne type løb (kortere etapeløb), men de må forventes at tabe en del på tidskørslerne. Derfor kan de ikke regnes blandt de største favoritter. Bauke Mollema fra Blanco Pro Cycling er i samme situation.

Sidst, men ikke mindst, skal vi lige vende RadioShack Leopard. De stiller med Chris Horner og Andy Schleck. Sidstnævnte burde nævnes som favorit, men han har været væk så længe, at han ikke kan forventes at præstere – spørgsmålet er, om han nogensinde kommer tilbage til tidligere tiders niveau?

Mere perspektiv er der i Chris Horner. Selv om han efterhånden er fyldt 41 år, så er han nærmeste blevet bedre med årene. Sidste år blev han nummer to, og han skal absolut ikke afskrives.

Prestigen rykker mod italien

Det er nye tider i cykelsporten. Tirreno – Adriatico har overtaget Paris – Nice´s placering som sæsonens første store styrkeprøve for de store etapeløbsryttere. Løbet kan i år byde på et stærkere felt end nogensinde før, og vi kan se frem til en uges dyst mellem de absolutte stjerner inden for alle cykelsportens forskellige facetter.

God fornøjelse

Leave a Reply