Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
Kongen generobrede sin trone | Sport fortalt Kongen generobrede sin trone – Sport fortalt
09 Jul

Kongen generobrede sin trone

Af Anders Høeg Lammers

Der er kun én konge af Wimbledon, og hans navn er Roger Federer. Det er konklusionen på en Wimbledon-finale, der bød på tennis, når det er allerbedst.

Det var ganske enkelt sublimt, smukt og spændende, da Roger Federer slog Andy Murray 4-6, 7-5, 6-3, 6-3.

Men det var samtidig svært ikke at have ondt af og sympati med en tårevædet Andy Murray, som ikke fik brudt den britiske ‘forbandelse’ på foreløbig 76 år uden et grand slam singletrofæ til en britisk mand:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=N4MtG6KxNFw&w=560&h=315]

Murray havde enormt stor ære af kampen, men led alligevel sit fjerde nederlag ud af fire mulige i grand slam-finaler, tre af dem til Federer.

Han startede fænomenalt og aggressivt og brød Federer i kampens første parti, da Federer drev en forhåndsflugtning langt ud af banen. Federer brød dog tilbage og havde mulighed for at bringe sig foran 5-3 på et par breakbolde i Murrays serv. Men Murray modstod presset og i stedet forærede Federer nærmest næste parti væk med tre-fire sløsede fejl.

Få minutter senere havde Murray servet sættet hjem til stående ovationer fra de sejrshungrende tilskuere.

Murray misser sin chance og Federer hæver niveauet

Kvaliteten, der allerede var rigtig god, steg yderligere i andet sæt, hvor Murray fortsatte den aggressive stil, og Federer lugede ud i sine fejl.

Hvor man ved første sæts afslutning sad med en fornemmelse af, at nu ville Federer trække afgørende fra, var det omvendt i andet sæt, hvor Murray var godt med i næsten samtlige Federers servepartier og missede fire breakchancer, bl.a. to ved stillingen 4-4.

Havde han vundet én af dem, er det meget muligt, at såvel sæt som kamp havde haft en anden vinder.

Men bedst som det lignede en tiebreak, løftede Federer sit spil til nye højder. I et fænomenalt godt spillet parti laver Murray en rent ud sagt fremragende baghåndssmashflugtning til at bringe sig foran 30-0 ved 5-6. Men Federer kommer på 30-30 via et drop shot og en Murray forhånd, der bliver for lang.

Derefter er det ren magi. Med to af kampens bedste detaljer, begge stopflugtninger ved nettet efter gode lange dueller, går Federer fra 30-30 til at vinde partiet og dermed sættet (se fra 6.15 for at se hele partiet og 9.00 for at se fra 30-30).

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=NmbD3rJn_JY&w=560&h=315=1&start=605]

Kampen rykker indendørs, hvor Federer er den ukronede konge

Det bragte dem på 1-1 i sæt, og gav Federer momentum. Det blev hurtigt brudt, da regnen væltede ned over Wimbledons anlæg og spillet måtte stoppes i fyrre minutter, mens der kom tag over anlægget.

Til gengæld gav det en anden fordel til Federer: bortset fra en enkelt Davis Cup kamp på indendørs grus, er han ubesejret indendørs siden efteråret 2010.

Eftersom Federer spiller med et mindre ketcherhoved og en mindre fejlmargin end sine rivaler, kommer hans spil allerbedst til udtryk, når vind og vejr ikke øver nogen form for indflydelse. Der er han slet og ret – stadig – et niveau over alle andre.

Således også søndag mod Murray.

Kampens afgørelse faldt reelt ved 2-3 i tredje sæt, da Murray forgæves forsøgte at holde sin serv i et næsten tyve minutters langt totalangreb fra Federer.

Fem breakbolde fik Murray afværget, tre med gode server og to hvor Federer skød for langt. Men på den sjette kunne han ikke mere og måtte give fortabt efter en række Federer forhåndsslag, der drev ham rundt fra side til side:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=iocqru-dxOQ&w=560&h=315=1&start=60]

Lige dér blev kampen afgjort.

Federer servede relativt uproblematisk sættet hjem og sluttede med et es.

I fjerde fortsatte han blot angrebet. Ved 2-2 fik han to breakbolde ved 15-40. Han behøvede kun én, som han tog på et vidunderligt passerslag med enhåndsbaghånden:

Derfra gik det kun én vej, og det mod det syvende Wimbledon-trofæ. Om end Murray kæmpede det bedste, han kunne og kom op med nogle fantastiske slag ind i mellem, er der reelt ikke meget, han – eller andre – kan gøre, når Federer spiller på det niveau.

Federer vandt især kampen ved nettet, hvor han var slet og ret suveræn i sine indgreb – om det så var en smash, en stopflugtning en refleksflugtning eller en Murray stopbold, han skulle reagere på.

Murray var langt fra lige så passiv, som han tidligere har været i de store finaler, men matche Federers aggressive og dominerende spil kunne han ikke.

 

Verdens nummer 1

Med sejren føjer Federer nye rekorder til sin i forvejen meget lange liste. I en tid hvor Rafael Nadal, Novak Djokovic og Andy Murray alle befinder sig i deres tennisalders zenit – 25-26 år – er det alligevel den snart 31-årige schweizer, der nu igen ligger nr. 1 på mændenes verdensrangliste efter to år, hvor mesteren har været degraderet til hhv. 2. og 3.

Dermed matcher og overgår han Pete Sampras 286 uger som nr. 1.

Generobringen af førstepladsen er fortjent.

Om end Djokovic og Nadal har domineret de største turneringer – de havde mødt hinanden i de sidste fire grand slam finaler før i dag med tre sejre til Djokovic – har Federer været lige i haserne på dem.

Og i modsætning til dem, har han vundet hele året rundt, og står nu med otte turneringssejre for det seneste år, inkl. tre masters turneringer, sæsonfinalen i London og altså nu også Wimbledon.

Det er vanvittigt imponerende for en tennisspiller over 30 – ikke mindst i denne æra, hvor konkurrencen i både toppen og bredden vel nok er hårdere end nogensinde.

Næste mål for både vinderen og taberen er OL i London på samme græsbane.

Efter den jætteindsats Murray leverede og de positive ændringer, han er i gang med i sit spil, vil det være ham velundt, hvis han kan levere foran hjemmepublikummet om en måneds tid.

Søndag kom Murray et stort skridt tættere på at blive grand slam vinder. I de første to sæt var han i den grad Federers lige.

Hvis ikke lige det var for Federer, Nadal og Djokovic kunne man næsten sige, at Murray helt sikkert vinder en grand slam på et tidspunkt. Men det er immervæk hårde odds at skulle slå verdens vel nok bedste tennisspiller nogensinde på dennes (set over karrieren) bedste underlag.

Ikke desto mindre tør jeg godt vove den påstand, at det blot er et spørgsmål om tid, før Murray bryder den britiske forbandelse.

Men lige nu – efter to et halvt år uden en grand slam sejr – er det Federers tid.

Nyd kampens højdepunkter her:

http://www.youtube.com/watch?v=JrzWS-eq5JQ

Leave a Reply