Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
Kesslers skæbnestund – vikingen mod kobraen | Sport fortalt Kesslers skæbnestund – vikingen mod kobraen – Sport fortalt
24 May

Kesslers skæbnestund – vikingen mod kobraen

KesslerFroch

Mikkel Kessler står over for sin vigtigste kamp siden opgøret mod Joe Calzaghe. Et nederlag vil være enden på karrieren, mens en sejr vil give ham mulighed for at slutte som en af de bedste super-mellemvægtere nogensinde

Af Peter Christian Baggesgaard Hansen

Mikkel Kessler er en bedre bokser end Carl Froch. Slut. Vinder han, har han desuden muligheden for at slutte karrieren som en af historiens bedste super-mellemvægtere.

Så kort kan det fortælles, for sådan er det. Men det er selvsagt ikke nok, hvis man skal have et klart billede af, hvad der er på spil lørdag den 25. maj, når Mikkel Kessler tager til London for at bokse mod briten Carl Froch. Her følger en uddybende fortælling om det kommende møde mellem den danske viking og den engelske kobra – et opgør, der rangerer som et af årets vigtigste i boksesporten.

Bedste danske bokser nogensinde?

Mikkel Kessler er den måske bedste danske bokser nogensinde. Hans rekordliste og mange store sejre taler for sig selv (48 kampe, 46 sejre, 35 knockouts, 2 nederlag), men Kesslers kombination af tekniske færdigheder, slagkraft og viljestyrke gør, at han skiller sig ud blandt de mange gode boksere, som Danmark har frembragt gennem tiderne.

Kesslers eneste ulempe er, at han primært har bokset i super-mellemvægt. Vægtklassen er ikke en del af de otte originale vægtklasser – de såkaldte The glamour Divisions – og blev først etableret i 1967. Dens nuværende form strækker sig ydermere kun tilbage til 1984, hvor forbundet IBF introducerede deres verdensmesterskab i super-mellemvægt – de andre store vægtklasser fulgte efter i løbet af 80’erne.

Den første verdensmester var skotten Murray Sutherland, og det var primært i Europa, at vægtklassen blev anerkendt. I USA var opmærksomheden mildt sagt fraværende. I løbet af 90’erne var det særligt i Storbritannien og Irland, at vægtklassen kunne fostre store navne som eksempelvis Nigel Benn, Chris Eubank og Michael Watson.

Men i 1993 debuterede en ung waliser, som senere skulle give vægtklassens dens første globalt anerkendte verdensmester. Den unge mand var Joe Calzaghe.

Stigende prestige

Calzaghe blev en afgørende drivkraft i eksponeringen af super-mellemvægt, og vægtklassen er langsomt ved at blive anerkendt i USA. Danske Mikkel Kessler har også spillet en central rolle.

Den danske viking gjorde sin debut tilbage i 1998, hvor han hurtigt viste sig som et stort talent. Talentet var ifølge hans daværende træner, Richard Olsen, særligt af mental karakter: “Mikkel har en usigelig vilje til at lære, og det er i virkeligheden hans største talent”.

Kessler blev ved med at vinde, og i 2004 vandt han sit første verdensmesterskab i et af de store bokseforbund, WBA. I 2006 erobrede han verdensmesterskabet i WBC, og vejen var nu banet til den største kamp i vægtklassens historie – et opgør mellem Kessler og Joe Calzaghe, som var verdensmester i forbundene WBO og The Ring.

Den store waliser

Kampen gik af stablen 3. november 2007, og vinderen af opgøret ville som den første nogensinde i vægtklassen samle fire af de fem store forbunds VM-bælter. Calzaghe havde indtil året før også været verdensmester i det femte forbund, IBF, men havde fået frataget sit bælte, da han insisterede på at møde amerikaneren Peter Manfredo i stedet for forbundets foretrukne modstander, tyskeren Robert Stieglitz. Årsagen var ifølge Calzaghe selv: “Stieglitz doesn’t mean anything outside of Germany” – og da waliseren som den første i sin vægtklasse var på vej til at slå igennem i USA, var det et parameter, som betød noget.

Joe Calzaghe vandt kampen på point, og det manglende IBF-verdensmesterskab til trods blev han i manges øjne historiens første undisputed super middleweight champion of the world (bokser som er anerkendt som verdensmester af alle de fire store forbund: WBA, WBC, IBF and WBO).

Kampen blev hyldet af bokseverdenen som en af årets bedste, og i USA blev opmærksomheden øget. Calzaghe gik siden en vægtklasse op for at kunne konkurrere i letsværvægt – en af The Glamour Divisions – som er langt mere anerkendt i USA. Her vandt han to kampe mod amerikanerne Bernard Hopkins og Roy Jones Jr., før han trak sig tilbage som ubesejret.

Super six

Kessler stod efter nederlaget stadig tilbage som en af de bedste i super-mellemvægt. Nederlaget til Calzaghe var ikke et problem, da danskeren havde bokset en rigtig god kamp.

For at promovere vægtklassen yderligere besluttede WBA, WBC og The Ring endnu en gang at samle alle verdensmesterskaberne ved at arrangere turneringen Super Six mellem de seks bedste boksere i klassen.

Kessler var fra starten favorit, men led et uventet – men kontroversielt – nederlag på point til den yngre amerikaner Andre Ward. Stadig med i turneringen slog han herefter sin kommende modstander – Carl Froch – i en kamp, hvor Kessler igen viste sig fra sin bedste side. Kessler vandt på point, og undervejs viste han, at han var en både hurtigere og klogere bokser end sin modstander.

Vejen tilbage

Herefter måtte Kessler trække sig fra turneringen grundet skader. Det betød, at danskerens fremtid pludselig var usikker, mens hans banemand Andre Ward skød mod toppen og lige nu opfattes af mange som en af de bedste boksere i verden på tværs af alle vægtklasser.

Siden er Kessler kommet stærkt tilbage, og med overbevisende sejre i sine to seneste kampe over Allan Green og Brian Magee er han klar til at skrive sig ind i historiebøgerne som en af de største i super-mellemvægt nogensinde – og en af de største boksere i nyere tid.

Vejen tilbage til toppen kræver, at han slår Carl Froch i revanchekampen nu på lørdag. Begge boksere er tvunget til at vinde, hvis de vil fortsætte karrieren på højeste niveau.

Kessler – en komplet bokser

Mikkel Kessler er en komplet bokser. Hans teknik er i verdensklasse, han er – stadig – enormt hurtig, og så er der enormt meget power i hans slag. Han er ikke blandt de allermest hårdtslående i vægtklassen, men de mange knockouts (35 ud af 46 sejre) vidner om, at han – for at bruge et godt gammelt udtryk – slår en proper næve.

Først og fremmest er Kesslers bedste våben hans hurtige jabs, som langsomt vil trække kræfterne ud af modstanderen. Ser her, hvordan Kessler rammer Froch i deres første kamp med en række hurtige venstre jabs, som bliver fulgt op af højre hooks:

Det er måden, Kessler bokser på. Hurtige jabs, der skal trænge modstanderen tilbage, hvorefter han leder efter en åbning til et kraftigt højre hook. Og Kesslers hooks er dødelige. Se her det afgørende slag mod Allan Green. Et ufattelig hårdt venstre hook, som rammer Green direkte på kæben

Det flotteste slag

De tekniske evner ses både i Kesslers defensive arbejde og i hans slagteknik. I danskerens sidste kamp mod Brian Magee vinder han på et af de flotteste slag, han nogensinde har leveret (læs mere her på Sport fortalt). Danskeren rammer med et dybt højre stød, som sender Magee i gulvet.  Kessler tildeles først sejren i omgangen efter, men det var dette fremragende stød, som var afgørende.

Fra en høj position fra højre, rammer han dybt i kroppen til venstre. Det er – som Kesslers manager Kalle Sauerland korrekt gjorde opmærksom på efter kampen – et af de sværeste slag at slå, for armen skal rejse helt over i det modsatte hjørne af modstanderens krop – øverst fra højre til nederst venstre. Det er svært at time og kræver både hurtighed og præcision. Taktisk velovervejet, perfekt timet og udført til perfektion. Da Kessler sidst mødte Froch var han meget afhængig af sine jabs, men sejren mod Magee viser, at han har udvidet sit repertoire til at inkludere dødelige dybe stød til kroppen. Froch skal passe på og have styr på sit defensive arbejde, hvilket normalt ikke er hans styrke.

Se slaget her:

Paraderne oppe

Kesslers defensive arbejde er dels baseret på hurtige reflekser, gode parader samt de føromtalte hurtige jabs, som er med til at holde modstanderen væk. Kessler er desuden hurtig på fødderne, og er også en klog bokser, der oftest er flere træk foran sin modstander. Der er en grund til, at han aldrig har tabt på knockout, aldrig været slået i gulvet og – nærmest aldrig – været synlig rystet i en kamp.

Brian Magee beskriver det sådan her i en forudsigelse af, at Kessler igen vil slå Carl Froch:

Hans (Kesslers) boksehjerne arbejde hele tiden, mens Froch var som en gal hund, han slog vilde slag. Kessler blev ved med at bokse smart, han trådte tilbage, slog et hook, flyttede sig ud af farezonen og kom ind igen. Han boksede hele tiden koncentreret

Froch – en hård nyser

Carl Froch står derfor over for noget af en udfordring. På langt de fleste parametre kan han simpelthen ikke leve op til Kesslers evner. Froch er en fremragende bokser, ingen tvivl om det, men målt på speed, teknik og kølighed er han danskeren underlegen.

På et punkt er han dog i verdensklasse, og det er udholdenhed samt en hård offensiv. Han kan simpelthen både slå hårdt og tage imod nogle tæsk. Froch er en åben bokser, der ofte har paraderne nede og tager mange slog mod hovedet. Han har, lige som Kessler, aldrig tabt på knockout. En klog Kessler vil derfor passe på sig selv og vinde en stabil pointsejr.

Den svære udebane

Den strategi har dog det problem, at kampen bokses i London, hvorfor Kessler må siges at være på udebane (omend Froch er fra Nottingham). Hjemmebanefordelen er umådelig vigtig i boksning, da pointtildelingen er langt mere subjektiv end i de fleste andre sportsgrene. En pointsejr kræver derfor nok en markant overlegen Kessler, og det kan være, at det er for risikabelt at satse på. Brian Nielsen har udtrykt bekymringen for et pointnederlag på denne måde:

Deres kamp for tre år siden var helt vildt tæt, og bliver det lige så tæt på næste lørdag, er jeg bange for, at dommerne giver sejren til Froch, fordi de mange tusinde engelske fans vil råbe og skrige, hver gang han overhovedet snitter Mikkel

Kessler skal desuden passe på de både hårde og mange slag, som helt sikkert vil komme fra englænderen. Froch har for nyligt sagt til Sky Sports, at han vil ændre strategi fra deres sidste møde, hvor han ifølge ham selv var for forsigtig. Han vil i højere grad forsøge at kopiere den noget mere offensive strategi, som han brugte, da han vandt sit VM-bælte over Lucien Bute.

Now I’m on the crest of a wave. Against Kessler I was just landing one punch at a time, but against Bute, I was landing combinations of 12, 14 punches

Det tyder derfor på, at Froch vil komme hårdt ud og forsøge at ryste Kessler med en række af hårde slag. Bute minder nemlig på mange måder om Kessler i de offensive aspekter. Men defensivt er Kessler meget bedre. Kessler er en mester i at undvige og slå kontra med hurtige jabs til hovedet. Librado Andrade prøvede samme offensive tilgang mod Kessler, og det virkede – for at sige det mildt – slet ikke.

Kessler vinder

I boksning er intet sikkert, før dommeren – eller uret – stopper kampen. Carl Froch er desuden en klassebokser, hvis hårde slag kan slå selv de bedste boksere i gulvet.

Det forhold, at ingen af de to boksere nogensinde har tabt på knockout gør dog, at vi rimeligvis kan forvente en lang og underholdende kamp. I sidste ende kan det vise sig at være to forhold, der taler til hver boksers fordel, som vil være afgørende for udfaldet. Froch har hjemmebanen, Kessler har klassen. Sport fortalt håber, at det bliver sidstnævnte, der løber med sejren.

Leave a Reply