Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
Kan unge Carlsen stå distancen? | Sport fortalt Kan unge Carlsen stå distancen? – Sport fortalt
17 Nov

Kan unge Carlsen stå distancen?

carlsen2

Den norske verdensmester i skak er godt i gang med at forsvare sin VM-titel mod inderen Viswanathan Anand. Men undervejs har han været presset flere gange, og dominansen fra sidste års dyst er forsvundet. Spørgsmålet er, om unge Carlsen kan stå distancen.

Af Peter Christian Baggesgaard Hansen

”Oppe i Norge der boede en konge” – og for tiden hedder han Magnus Carlsen. Og forstætter han stilen, vil han også være konge fremover. Skak-konge, skal forstås.

I hvert fald fører han efter 6 partier af VM-dysten mod Viswanathan Anand 3,5  mod 2,5 (en sejr giver ét point, mens en remis giver et halvt point til hver. VM-kampen spilles over 12 partier, eller indtil en af spillerne er noteret for 6,5 point). Men i modsætning til sidste år har styrkeforholdet mellem de to været meget lige.

Suveræn Carlsen i 2013

Da Carlsen sidste år slog Anand, var der ingen slinger i valsen. Carlsen slog samlet Anand med 6,5 mod 3,5, men tallene afspejler ikke det forhold, at Carlsens sejr reelt aldrig var i fare. Den unge nordmand sørgede for at ramme remis i syv af partierne, mens han tog tre sejre. Anand vandt ikke et eneste parti.

Det skyldes, at Carlsen spillede sikkert spil fra start til slut. I de fire første partier så modstanderne hinanden an, og uden de store overraskelser i spillet blev det til fire remiser.

Eneste overraskelse var Carlsens brug af det såkaldte Caro-Kann forsvar, hvor spilleren med sort i første træk tager spillet væk fra midten ved at svare en e4 åbning med c6:

caro

Carlsen har kun sjældent benyttet sig af Caro-Kann forsvaret. Sidst var tilbage i 2011, så det var et noget overraskende move fra den unge nordmand. Men åbningen er en traditionelt defensiv åbning fra sort side, og det lykkedes også Carlsen at nuppe en hurtig remis efter 25 træk. Ganske fint, da det typisk er sværest at spille sort.

Berlinmuren

De næste tre partier (fjerde, sjette og syvende), hvor Carlsen spillede med sort, spillede han uden overraskelser og benyttede sig af Ruy Lopez Berlin forsvaret, som også går under betegnelsen Berlinmuren:

lopez

Der er tale om en klassisk åbning, som statistisk set er på hvids side, men som også ender i mange remiser (Hvid: 35,7 %, Sort: 25,2%, Remis: 38,9%). For en defensiv spiller som Carlsen er den perfekt. Hvorfor Anand tillod Carlsen den åbning i hele tre partier, uden succes vel at mærke, er en gåde. Åbningen kræver nemlig, at hvid spiller ud med e4, Nf3 og Bb5, og det gjorde Anand altså i hele tre partier, hvoraf to endte i remis, mens Carlsen vandt det ene.

Generalisten Carlsen

Efter de fire første partier hev Carlsen i det femte den sejr hjem, som blev afgørende for de resterende partier. I både femte og sjette parti vandt Carlsen efter lange slutspil, hvor Anand langsomt blev presset og til sidst måtte kapitulere.

Carlsen blev herefter aldrig presset, og Anand selv har udtalt, at det svære ved Carlsen ikke er, at han spiller overraskende eller varieret – tværtimod spiller han sikkert og står stærkt organiseret i alle faser af spillet.

Carlsen er en udpræget generalist med meget få svagheder, som har den evne at køre sin modstander træt i et udmattende slutspil. Er en spiller som Carlsen først foran i point, er han derfor svær at vinde over samlet.

Anand er typisk mere aggressiv og har sine forcer i åbningsspillet, hvor han evner at presse sine modstandere til at lave fejl. Men sidste år blev han kørt ned af en kontrollerende Carlsen, og tiden blev derfor i mange partier hans fjende.

Anand i storform

I år var situationen vendt på hovedet, da Carlsen tabte på tid i tredje parti. Nordmanden blev presset af en Anand, som viste en helt anden form end året forinden.

Det var ellers startet planmæssigt for Carlsen, da første parti, hvor nordmanden spillede sort, endte i remis. Andet parti, hvor Carlsen var hvid, åbnede i en kending fra året før, Ruy Lopez Berlin, hvor farverne dog var byttet om. Carlsen tog sejren, da Anand lavede en række åbenlyse fejl.

Men i tredje parti gik det som sagt galt for Carlsen. Anand spiller hvid og benytter sig af den klassiske åbning, Dronningegambitten (kendt siden 1490!):

Queens-Gambit-Opening-In-Chess

Åbningen tillader Anand – hvilket er klassisk Anand – at spille meget aggressivt i dronningesiden, og Carlsen ender med at blive så presset, at den defensive nordmand taber på tid. Kampen står nu uafgjort.

Fjerde parti, Anand nu med sort, starter med en siciliansk åbning – samme åbning som ved det tiende og afgørende parti året før:

Sicilian

Siciliansk er den mest populære åbning fra sort efter en e4-start fra hvid. Det skyldes, at åbningen giver mulighed for at spille aggressivt. Ulempen er, at hvid har en fordel i åbningsspillet, fordi man står med overtaget i midten.

Men for en aggressiv spiller som Anand er der tale om en åbning med muligheder. Partiet ender med remis efter en stærk defensiv fra Anand.

Zwischenzug

Også femte parti ender i remis. Men i sjette parti vinder Carlsen og får den samlede føring. Men inden laver han en kæmpe fejl. Anand spiller igen en siciliansk åbning, og det udnytter Carlsen som hvid til at spille uvant aggressivt. Der bliver tidligt byttet dronninger, og Carlsen får overtaget. Men i 26. træk begår nordmanden en stor fejl, da han flytter sin konge til d2. Det skaber følgende situation:

26kd2

Her kan Anand spille Nxe5 og slå bonden, hvorefter Carlsen ville blive nødt til at slå tårnet ved at spille Rxg8. Herefter kunne Anand spille Zwischenzug, hvilket betegner en situation, hvor en spiller i stedet for at spille et umiddelbart forventet træk (som f.eks. kan være at slå tilbage lige efter, at en af spillerens brikker er blevet slået) indskyder et andet træk, der udgør en trussel, som modstanderen må imødegå, for først derefter at spille det forventede træk.

Det forventede træk i denne situation ville være for Anand at slå tårnet, der lige har slået hans eget tårn. Men i stedet kunne han spille Nxc4+ og sætte Carlsen skak.

”I was very lucky”

Herefter ville Carlsen blive tvunget til at flytte sin konge til eksempelvis d3, hvorefter Anand kunne bringe sin springer i sikkerhed ved at spille Nb2+. Så skulle Carlsen igen fjerne sin konge, hvorefter Anand, efter et par mellemtræk, kunne spille det forventede træk og slå tårnet på G8. Han ville så have bragt sig foran med to bønder, hvilket lige før et slutspil ville have været spilafgørende.

Men Anand ser ikke Nxe5-muligheden, og efter et minuts tænketid spiller han noget forhastet i stedet a4. Herefter kører Carlsen sikkert sejren hjem.

Carlsen udtalte på den efterfølgende pressekonference: ”I was very lucky”.

Samlet er stillingen forud for mandagens parti således, at Magnus Carlsen fører med 3,5 over Anands 2,5. Men bedømt på de første partier, så er alt åbent. Spørgsmålet er, om Carlsen kan stå distancen, eller om Anand skal tilbage til den trone, han samlet har siddet på i omkring otte år, inden han sidste år måtte aflevere titlen til den fremadstormene nordmand.

Leave a Reply