Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot start session when headers already sent in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/func/comment-inline-error.php on line 9

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
Hvor nyt er Det Nye Brøndby? | Sport fortalt Hvor nyt er Det Nye Brøndby? – Sport fortalt
01 Dec

Hvor nyt er Det Nye Brøndby?

Brøndby

Kommunikationen fra fodboldklubben Brøndby IF har været omtrent ligeså svingende som spillet på banen de seneste år. Denne sommer fik retorikken et ekstra hak opad, og nu tales der om et decideret ’nyt’ Brøndby. Men er den sovende kæmpe virkelig vågnet i en ny udgave, og hvor troværdig er re-brandingen af Brøndby IF egentlig?

Af Tyson Lyall

Der er aldrig stille omkring Brøndby IF. Selvom de spillemæssige præstationer i de seneste år ikke har retfærdiggjort nogen nævneværdig opmærksomhed, så er klubben stadig et af Danmarks mest kendte brands. Frygtet og berygtet, kendt i land og by, som en strofe i en af fansenes mange sange lyder.

Klubben er efterhånden ved at være en moden herre – med en 50-års fødselsdag lige om hjørnet. Men den midaldrende kæmpe lader til at have fået en kraftig make-over i løbet af det seneste halve års tid. Børnene er flyttet hjemmefra, konen er skiftet ud med en yngre model og farmand er blevet akavet moderne på sine gamle dage.

Der er kommet reflekser i håret, og det buskede overskæg er blevet trimmet. ’Det Nye Brøndby’ kalder de selv den nye udgave på Københavns vestegn. Spørgsmålet er imidlertid, om Brøndby virkelig er i en ny forfatning, eller om den samme gamle ølmave stadig gemmer sig indenunder den nyindkøbte slimfit-skjorte.

Hvor meget har farmand egentlig ændret sig her i sin anden ungdom?

Ny førsteelsker

Den mest markante ændring i projekt Brøndby er naturligvis, at klubbens godfather, Per Bjerregaard, er blevet sendt på pension. Efter flere års pinagtige forsøg på at holde klubben under sit herredømme, måtte han til sidst give slip. Efter at have konsumeret fire direktører på blot 4 år, som bestyrelsesformand, og efter at have drevet klubben ud i økonomiske vanskeligheder, var det unægtelig på tide at underskrive skilsmissepapirerne. Som ny bestyrelsesmand, og ny Mister Brøndby udadtil til, er i stedet trådt noget så radikalt anerledes, som en FCK-klubmand.

Finansmanden Aldo Petersen, der er blevet rig på alt fra telefoni til vindmølleparker, er det første vidnesbyrd om, at der rent faktisk kunne være tale om et nyt Brøndby.

For udefra stående kan det være svært at vurdere Aldo Petersens ageren på de indre linjer, men i kommunikationen udadtil virker det allerede indlysende, at den nye frontmand har anlagt en stil milevidt fra Per Bjerregaard. Omgangen med pressen plejes i meget højere grad end tidligere, og samtidig anlægges der tydeligvis en mere imødekommende, ærlig og åben stil udadtil.

Den nye kommunikationsstil bliver endvidere også styret af en helt ny mand om bord på Brøndby-skibet – nemlig den tidligere sportsjournalist og presserådgiver for Bjarne Riis, Anders Bay.

Nyt spillerblod

På spillersiden tegner der sig også konturerne af et nyt Brøndby. Væk er de seneste års mest markante Brøndby-ansigter som eksempelvis Per Nielsen, Mike Jensen, Stephan Andersen, Mikael Krohn-Dehli etc. I den nuværende trup er det således kun Thomas Kahlenberg, der har mere end 100 kampe for klubbens førstehold bag sig – og så er han endda ”ny” igen efter en årrække i udlandet. Til sammenligning kan det eksempelvis nævnes, at rivalerne fra FCK har en helt håndfuld spillere i deres trup med over 100 førsteholdskampe bag sig.

Som almindelig udefra stående iagttager kunne noget tyde på, at truppen har haft godt af en udrensning af spillere fra de “sorte år” efter Michael Laudrups exit i 2006. Som det også blev anført af den tidligere træner Rene Meulensteen, så var der i perioden efter Laudrup et på mange måder råddent arbejdsmiljø i klubben. Klike-dannelser og daglige verbale og fysiske slagsmål prægede truppen.

Den slags lader der til at være ryddet op i under det nye setup med den usædvanlig sympatiske og veltalende træner, Thomas Frank. Ansættelsen af netop ham lægger også yderligere vægt til påstanden om, at der her er tale om et nyt Brøndby. Med sin akademiske baggrund, sit tænkende gemyt og uden en spillerfortid bag sig, fremstår han som en utraditionel Brøndbytræner.

Hvem kunne eksempelvis forestille sig en Henrik Jensen eller en Tom Køhlert tale om anerkendende ledelse eller om filosofien bag ”den gode præstation”?

Thomas Frank er endvidere helt “uplettet” af en brøndbyfortid. Dette er hans første job i klubben, hvilket lader til at være lidt af en sjældenhed i Brøndby. I løbet af de sidste 20 år er det således kun Rene Meulensteen og Åge Hariede, der ikke tidligere havde prøvet at modtage en lønseddel med Brøndby-logo på. Deres trænerregime udgør således kun ca. 2,5 år af de seneste 20 års klubhistorie.

Thomas Franks nærmeste chef, sportsdirektør Per Rud, er ligeledes hentet udefra – som afløser for klubikonet Ole Bjur (384 førsteholdskampe). Også dette er Ruds første job i klubben, og så vidt vides, er han heller ikke hverken søn af – eller på anden måde relateret til – Per Bjerregaard eller andre klubkoryfæer.

Fansene definerer Det Nye Brøndby

Er der så virkelig tale om et nyt Brøndby? Adskiller klubbens make over sig nævneværdigt fra andre klubbers jævnlige udskiftninger i personalet? Svaret må være, at der for engang skyld rent faktisk lader til at være vægt bag retorikken fra vestegnsklubben. Klubben har pt. den kortest siddende bestyrelsesformand af alle superligaklubber, den mindst erfarne superligatræner, en ny sportschef og kommunikationsdirektør og samtidig en spillertrup med ekstremt få kampe for klubben bag sig.

Men det mest markante ved genfortolkningen af Projekt Brøndby er formentlig stemningsskiftet blandt Brøndbys fans. Efter flere sæsoner i træk, med utilfredshed og faldende tilskuertal på hjemmebanen, er udvikling vendt 180 grader. På nuværende tidspunkt har klubben eksempelvis kunne tiltrække et gennemsnit på 16.187 tilskuere til sæsonen hjemmekampe. Holder det tal, vil det være en fremgang på over 75 procent i forhold til sidste sæson.

Rent organisatorisk har fansene også fået en større aktie i Det Nye Brøndby. Med konstitueringen af en ny bestyrelse i juni blev der således plads til en repræsentant fra fanforeningen Brøndby Supporters Trust.

Det mest i øjenfaldende lader dog til at være den forventningsjustering, der har fundet sted mellem fasene internt. Både på tribunerne og på internet-debatforums lader der til at være kommet en mere afdæmpet og realistisk tilgang til, hvad klubben bør opnå. Hvis holdet fortsætter sit nuværende ridt mod toppen af Superligaen, skal der nok gå guldfeber i fansene på et eller andet tidpunkt. Men hidtil har stemningen flugtet fint med klubbens udmelding om først og fremmest at skulle forbedre sig. Ingen håbløse udmeldinger om mesterskab inden x-antal år eller lignende.

Selv efter sæsonens miserable åbning med tre point efter syv kampe formåede både klubbens ledelse og fans at holde hovedet nogenlunde koldt. Siden er det gået fremragende, og den fornyede begejstring omkring klubben lader også til at smitte af på spillet. Holdet er pt. ubesejret i otte kampe i træk og har desuden holdt målet rent fem kampe i træk. En ny rekord for klubben.

Der er kommet ro over Brøndby IF. Det er i sandhed nyt.

Leave a Reply