Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot start session when headers already sent in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/func/comment-inline-error.php on line 9

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
French Open: Djokovic, Murray og Stan tilbage – Fedal er ude | Sport fortalt French Open: Djokovic, Murray og Stan tilbage – Fedal er ude – Sport fortalt
30 May

French Open: Djokovic, Murray og Stan tilbage – Fedal er ude

novak-djokovic-stan-wawrinka-french-open-final-grand-slam-roland-garros_3312760

French Open er berøvet sine to største stjerner, Federer og Nadal. Sammen med en særdeles favorabel lodtrækning har det øget Novak Djokovic’ chancer for at vinde sin fjerde slam-turnering på stribe og dermed opnå en “career slam” og en “Novak slam” i ét hug. Stan Wawrinka og Andy Murray er bedste bud på at stikke en kæp i hjulet på Serbiens velsmurte tennismaskine. 

Af Anders Høeg Lammers

Vi er nu inde i den sidste uge af French Open. Og lad os starte med det negative. Turneringen har allerede mistet sine to største stjerner, Roger Federer og Rafael Nadal. Federer meldte allerede afbud i ugen op til p.g.a. en rygskade. Det er første gang i dette årtusinde, Roger Federer ikke er med i en slam-turnering.

Alt andet lige er det en klog beslutning – sæsonens vigtigste turnering i form af Wimbledon er lige om hjørnet, hvor Federers chancer er mange gange bedre end i Paris.

Tabet af Nadal, manden der har domineret og defineret French Open det sidste årti, er for så vidt mere signifikant. Nadal havde vist fremskridt i dette års grussæson efter en næsten to-årig formkrise. Han vandt Monte Carlo og Barcelona, men tabte dog til hhv. Murray og Djokovic i Madrid og Rom.

I årets French Open var han den mest dominerede af favoritterne i sine første to kampe, hvor han lignede den gamle Rafa og blot afgav ni partier i sine seks vundne sæt. Men fundamentet, sejrede kom på, viste sig at være skrøbeligt. En tydeligt påvirket Rafa trak sig fredag fra turneringen p.g.a. et håndled, der “ville brække”, hvis han spillede videre.

Det er på én og samme tid et kæmpe tab for turneringen og en kæmpe gave til Novak Djokovic. En gave til Novak, fordi Rafa – selvom han næppe ville slå Djokovic (Rafa har tabt de sidste 15 sæt og syv kampe i streg) – alt andet lige ville tage så meget mental og fysisk energi ud af Djokovic, så Djokovic ville være mere medgørlig for en finalemodstander.

Men lad os nu se fremad og henimod de udfordringer, Djokovic stadigvæk står over for i dette års turnering. Sport fortalt har allerede i et vist omfang skrevet om, hvad der er på spil og de forskellige kombatanter i dette indlæg, som med fordel kan (gen)læses.

Men siden da er der trods alt også sket en del. Bl.a. er Murray nu bookmakernes favorit efter Djokovic. Det skyldes ikke mindst hans imponerende sejre på 7-5, 6-4 over Nadal i semifinalen i Madrid og efterfølgende finalesejren på 6-3, 6-3 i Rom over selveste Novak Djokovic (Murrays blot anden sejr mod Djokovic i de seneste 13-14 kampe).

Det hører dog med til billedet, at Djokovic var ude i opslidende kampe i både kvartfinalen mod Nadal og i semifinalen mod Nishikori, mens Murray spadserede igennem turneringen. Murray er 33-3 på grus i 2015-2016 (hvoraf to nederlag er til Djokovic) og er årets bedste i returspillet på grus.

Derudover har Djokovic revancheret sin dårlige start på grussæsonen med sejr i Madrid over Murray og fine sejre i Rom over både Nishikori og Nadal. Alligevel har han dog langt fra lignet sit uovervindelige selv fra hard court-sæsonen og har i høj grad måttet slide sig til sine sejre.

I årets French Open har han ikke afgivet sæt i sine første tre kampe, men hans lodtrækningsheld har også været signifikant. Det fortsætter helt frem til finalen, hvilket styrker Djokovic’ muligheder for nå en historisk triumf:

Vinder Djokovic opnår han, ligesom Rod Laver, Andre Agassi, Roger Federer og Rafael Nadal før ham i den åbne æra, en såkaldt career grand slam, fordi han så har vundet alle fire slams. Samtidig vil det være hans fjerde slam-sejr i træk, en Novak-slam. Ingen mand har vundet fire slams i træk, siden Laver ryddede bordet i 69.

Den forsvarende mester, Stan the Man, har spillet under niveau det meste af grussæsonen, men vandt Geneve i ugen op til French Open. Og er der en ting, man ikke skal gøre med Stan, er det at afskrive ham i slam-turneringer. Manden har et vanvittigt højt peak-niveau, som han i den grad lod komme til udtryk i sidste års finale mod Djokovic:

Wawrinka var dog allerede halvvejs på vej ud af turneringen på førstedagen, hvor Lukas Rosol, der i 2012 indledte “trenden” med, at en spiller udenfor top-100 hvert år slår Nadal ud af Wimbledon, pressede mesteren til det yderste. Wawrinka sejrede 6-4 i femte efter at have været nede med 1-2 i sæt.

Dominic Thiem har ikke levet op til de forventninger mange havde til ham denne grussæson, men han er stadig en farlig mand i Paris og har spillet sig i fjerde runde.

Tidligere gode grusspillere som David Ferrer og Tomas Berdych er p.t. tilsyneladende et godt stykke fra fordums styrke. Ferrer har reelt ikke præsteret et eneste resultat hele grussæsonen, og Berdych fik dobbelt(!) æg af Goffin i Rom, hvorpå han fyrede sin træner.

Goffin har heller ikke vist sig helt ueffen på gruset, men det er svært at se forbi Novak, Murray og Stan – med Dominic Thiem som største outsider – når vinderen skal findes.

Og nu til den resterende del af lodtrækningen.

Første fjerdedel: Djokovic, Berdych, Ferrer og Bautista Agut

Djokovic har som nævnt ikke været uheldig med sin lodtrækning. Bautista Agut er seedet til at møde ham i 4. runde og med al respekt for spanieren, så er han typisk kanonføde for de allerbedste.

I kvartfinalen står Djokovic på papiret til enten at møde Tomas Berdych eller David Ferrer. Og ikke nok med at ingen af dem er i form, Djokovic “ejer” begge to fuldstændig i indbyrdes opgør. Mod Berdych har han vundet 20 af deres seneste 21 kampe, mod Ferrer ti ud af de sidste ti.

I semifinalen skulle han have mødt Nadal. I stedet er det nu Dominic Thiem eller David Goffin, der er bedste bud.

Djokovic værste modstander kan meget vel blive ham selv før finalen. Roland Garros er den eneste store turnering, han mangler at vinde, og han har været tæt på så mange gange allerede. Presset for at vinde sin career slam og Novak slam kan derfor godt spille ham et puds. Han er dog kommet fint fra start i de første runder, så mon ikke det fortsætter?

Semifinalist: Novak Djokovic. 

Anden fjerdedel: Thiem, Goffin, Gulbis eller Granollers?

Denne fjerdedel er up for grabs efter Nadals skade. Alle resterende spillere, Gulbis undtaget, forsøger at nå deres første slam-semifinale. Gulbis er udhvilet efter forhåndsfavoritten Tsonga måtte trække sig med en skade foran 5-2 i første sæt.

Nu venter Goffin. Banen er tung og langsom p.g.a vejret, hvilket bør være til den tungtslående Gulbis’ fordel. Goffin kan få problemer med at slå igennem Gulbis, mens det modsatte ikke bør gøre sig gældende. Det var i lignende vejr, at Gulbis slog Federer i French Open 2014.

Siden har Gulbis karriere dog været i frit fald, mens Goffin nærmer sig top-10. Hans stabilitet og mere fejlfrie spil sikrer ham derfor favoritværdigheden, men Gulbis er på ingen måde uden chancer.

Og så er der Dominic Thiem mod Granollers. Thiem har ikke rigtigt levet op til de tårnhøje forventninger, der var til ham i dette års grussæson. Ikke desto mindre står han nu med særdeles gode kort på hånden i forhold til at spille sig i både kvart- og semifinalen ved French Open. Først skal han slå Granollers – ikke en let opgave, men dog en taknemmelig modstander i en 4. runde i en slam (30-årige Granollers er aldrig nået videre end fjerde runde).

Derpå venter enten Goffin eller Gulbis.

Semifinalist: Dominic Thiem

Hold øje med: Goffin og Gulbis. 

Wawrinka vs. Ramos-Vinolas

Den forsvarende mester, Stan Wawrinka, var som sagt næsten allerede ude efter første runde. Siden har han haft et par stabile kampe og slog senest hhv. den farlige Jeremy Chardy i tre komfortable sæt og derpå Viktor Troicki i fire sæt (godt hjulpet af en skade til Troicki midtvejs i kampen).

I kvartfinalen venter Ramos-Vinolas, som slog Milos Raonic ud af turneringen med de overbevisende sætcifre 6-2, 6-4, 6-4. At han står i kvartfinalen som useedet er en af turneringens største overraskelser. Men det viser samtidig, at specialisterne – og en sådan er Vinolas – stadig kan slå favoritterne på dagen.

Stan og Vinolas mødtes faktisk så sent som i ugen op til French Open. Der rensede Stan ham med 6-1, 6-1. Stan the Man fører 6-0 i indbyrdes opgør, heraf fire på grus, og er kæmpefavorit.

Men man skal ikke undervurdere presset på Stan. Han er ikke vant til at være forsvarende slam-champion og ved Australian Open 2015 sagde han åbent, at han var fysisk udmattet i semifinalen p.g.a. alt det ekstra pres, der er på den regerende mester. Alt andet lige har han dog lært af det (og fået nerverne ud med Rosol-kampen), og vi tipper ham derfor til en plads i semifinalen.

Semifinalist: Stan Wawrinka

Murray eller Gasquet?

Den suveræne vinder af Rom, Andy Murray, har ikke gjort det let for sig selv den første uge. Først måtte han bruge fem sæt og to dage på at komme tilbage fra 0-2 i sæt mod “the Worm”, veteranen Radek Stepanek med den uortodokse stil (læs om kampen her).

Dernæst så han uendelig skidt ud mod verdens nr. 164, franske Mathias Bourgue, der inden kampen aldrig havde mødt en spiller i top-50. Det forhindrede ikke den Muhammed Ali-inspirede spiller i at vinde otte partier i streg mod Murray, herunder også en stime på seksten point i streg. Og så var Murray nede med 1-2 i sæt.

Erfaringen gjorde forskellen, og Murray fik minimeret sine fejl i de to sidste sæt, som han vandt relativt klart. Men som han selv sagde efterfølgende, så skal han ikke have mange flere af den slags kampe, hvis han vil gøre sig håb om at sejre på søndag.

Siden har han da også cleaned up his act og slået de to servekonger Ivo Karlovic og John Isner i straight sets. Murray burde derfor have rigelig energi til den sidste uge.

I kvartfinalen venter franskmanden Richard Gasquet, der har imponeret ved at slå unge Nick Kyrgios i tre sæt og farlige Kei Nishikori i fire sæt de sidste to runder.

Murray og Gasquet har tidligere mødtes tre gange på grus, heraf to gange i Paris. Murray har sejret begge gange, mens Gasquet vandt i Rom og førte 2-0 i sæt mod Murray ved French Open 2010.

Alt andet lige bør Murray vinde, men Gasquet virker særdeles velspillende p.t. og bør som minimum tage sæt.

Semifinalist: Murray

 

Leave a Reply