Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot start session when headers already sent in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/func/comment-inline-error.php on line 9

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
Fodbold ved OL: VM light | Sport fortalt Fodbold ved OL: VM light – Sport fortalt
27 Jul

Fodbold ved OL: VM light

Af Kristoffer Lottrup

Så er der igen frisk luft til de mange fodboldinteresserede, der har hevet efter vejret siden EM sluttede for snart en måned siden. For selvom Thomas Augustinussen og co. for nylig har skudt den hjemlige Superligasæson i gang, er der trods alt lidt mere at komme efter, når profilerne blandt andre hedder Neymar, Ryan Giggs og Edinson Cavani, og rammen er De Olympiske Lege 2012.

Legene skydes officielt i gang i aften med den store åbningsceremoni, men den lille runde trillede faktisk allerede i går, da fodboldturnering tyvstartede med åbningskampe i alle fire puljer.

(Kvindernes turnering startede allerede i onsdags, men på Sport fortalt har vi valgt kun at koncentrere os om mændenes konkurrence.)

Sport fortalt bringer her en forsinket – men opdateret – optakt til fodboldturneringen (for mænd) ved OL i London.

Amatører, ungdomsspillere og verdensstjerner

Fodbold var blot med som demonstrationssport, da de første Olympiske Lege blev afholdt i Athen i 1896. Siden har sporten imidlertid været et fast indslag i alle olympiader med undtagelse af legene i Los Angeles i 1932.

Fodbold skiller sig ud fra alle andre olympiske sportsgrene ved at have en øvre aldersgrænse for udøverne. Således må kun tre spillere i hver trup være ældre end 23 år, og den olympiske fodboldturnering er derfor de facto en U23-turnering med lidt ekstra krydderi. Det betyder åbenlyst, at vi tilskuere går glip af en række store profiler fra de respektive nationer, men samtidig giver det også nogle af verdens allerstørste talenter en unik mulighed for at vise sig frem på den store scene.

Årsagen til reglen hedder FIFA, der ikke ønsker en verdensomspændende konkurrent til deres World Cup og derfor kræver, at størstedelen af spillets helt store stjerner reserveres til deres turnering. FIFA gennemtvang imidlertid først reglen i 1988 i forbindelse med legene i Seoul, da den olympiske fodboldturnering indtil da kun havde været befolket med amatører.

Ungarn og Storbritannien har vundet fodboldturneringen flest gange med hver tre guldmedaljer, mens Danmark vandt sølv i både 1908, 1912 og 1960 og bronze i 1948.

Senest har Argentina vundet det olympiske fodboldguld i både 2004 og 2008. Først var den dengang 20-årige Carlos Tévez med hele ni scoringer den store arkitekt bag argentinsk sejr i Athen, mens folk som Juan Roman Riquelme, Sergio Agüero og en vis Lionel Messi førte de blå- og hvidstribede til guldet i Beijing. I år har argentinerne imidlertid ikke formået at kvalificere sig til legene.

OL i Manchester og Glasgow

Det er ikke kun aldersreglementet, der får fodboldturneringen til at skille sig ud fra resten af disciplinerne. For eksempel er det kun et fåtal af de olympiske fodboldopgør under OL i London, som rent faktisk spilles i den engelske hovedstad.

Således afgøres langt de fleste kampe på arenaer andre steder i kongeriget, hvor de tre engelske stadions Old Trafford i Manchester, St. James Park i Newcastle (der under OL får sit oprindelige navn tilbage) og City of Coventry Stadium samt skotske Hampden Park i Glasgow og walisiske Millenium Stadium i Cardiff ligger græstæpper til løjerne.

Som nævnt tidligere er fodboldturneringen desuden nødt til at starte før alle andre discipliner – og altså også inden åbningsceremonien. Der er ganske enkelt ikke tid til at afvikle 32 fodboldkampe på den tid, der er sat af til de resterende discipliner.

16 landshold fordelt i fire grupper udgør den olympiske fodboldturnering. Det hele afgøres over de næste 17 dage kulminerende med finalen på Wembley Stadium lørdag den 11. august.

Gruppe A: Storbritannien, Senegal, De Forenede Arabiske Emirater og Uruguay

Storbritanniens optakt til OL på hjemmebane har nærmest handlet mere om to spillere, der ikke kommer i kamp ved legene, end de 18 mand, som Stuart ”Psycho” Pearce har valgt at sætte sin lid til.

Først regnede forargelsen ned over træneren, da det kom frem, at kongerigets kronjuvel nummer et, David Beckham, var vejet og fundet for let til De Olympiske Lege. Til det er der blot at sige, at der trods alt stadig er stor forskel på niveauet i Premier League, hvor de tre udvalgte spillere over 23 år – Ryan Giggs, Graig Bellamy og Micah Richards – spiller og Major League Soccer, hvor Beckham holder til.

En anden spiller, der har løbet med overskrifterne, er Usain Bolts måske i virkeligheden største konkurrent Gareth Bale, der først meldte afbud med en skade for så at spille 75 minutter for Tottenham i en træningskamp mod netop Beckhams LA Galaxy for tre dage siden. I Tottenham er de imidlertid ikke i tvivl om, at man har handlet helt efter bogen. Således blev beslutningen om at hive Bale ud af den olympiske trup truffet sammen med det britiske OL-holds medicinske stab, ligesom man dengang ikke med sikkerhed kunne forudsige, hvornår Bale ville blive klar igen. Tilbage står imidlertid, at briterne rigtig godt kunne bruge Bales store talent under turneringen i London.

Nå, nu endte de herrer så også med at stjæle opmærksomheden i dette indlæg. Måske er det fordi, de er to ganske farverige spillere modsat alle de andre på det britiske mandskab. Jovist, Graig Bellamy er med og Danny Rose har farvet sin hanekam orange, men faktum er, at Team GB – ligesom det engelske landshold – er og spiller ret kedeligt.

Det kom også til udtryk under gårsdagens kamp mod Senegal. Kampen, der mest af alt kom til at handle om, hvilke senegalesere der kunne lave den vildeste tackling, blev en halvkedelig affære, der dog livede lidt op til sidst. Opgøret endte selvfølgelig 1-1, efter at førnævnte Bellamy havde bragt værterne foran ovenpå et indadskruet frispark fra The Welsh Wizard Ryan Giggs. Siden udlignede Moussa Konaté for senegaleserne med godt ti minutter tilbage af kampen.

Team GB har bestemt mange dygtige spillere som Chelsea-backen Ryan Bertrand, Uniteds Tom Cleverly, Swanseas (eller snart Liverpools) Joe Allen, Chelseas Daniel Sturridge og førnævnte seniortrio med Giggs, Bellamy og Richards. Problemet er som altid at få dem til at præstere som hold. Tiden må vise, om de i London for én gangs skylde kan leve op til det britiske folks store forventninger og vinde en OL-medajle i fodbold for første gang siden 1912.

Gårsdagens modstander fra Senegal er imidlertid heller ikke noget dårligt hold. Stort set samtlige spillere har erfaring fra det senegalesiske A-landshold, og med spillere som den nybagte West Ham-mand Mohamed Diame og Osasuna-angriberen Ibrahim Balde kan Senegal godt overraske.

Se højdepunkterne fra opgøret her

I mine øjne er gruppen store favorit imidlertid Uruguay, der stiller med en rigtig stærk trup ved legene i London. Holdet rummer blandt andre Liverpool-forsvareren Sebastian Coates, Bolognas elegante kantspiller Gaston Ramirez (som Liverpool også gerne vil have fingrene i) og superangrebsduoen med Edinson Cavani fra Napoli og Luis Suarez fra ja, Liverpool.

Uruguay slog i går puljens sidste indslag fra De Forenede Arabiske Emirater med 2-1 i en kamp, hvor de undertippede emirater startede klart bedst og kom foran, Luis Suarez blev buhet af Old Traffords publikum og Gaston Ramirez udlignede på et smukt frisparksmål. Endelig lukkede den kommende kollega til Clarence Seedorf i Botafogo, midtbanespilleren Nicolas Lodeiro, kampen med en scoring midt i anden halvleg, som Uruguay havde langt bedre styr på.

Uruguay kan snildt gå hele vejen, hvis I spørger mig.

Hos De Forende Arabiske Emirater, der på papiret er et af turneringens allerringeste hold, springer målscoreren fra kampen mod Uruguay, Ismail Mater, i øjnene. Den 29-årige angriber har spillet 89 kampe for landets A-landshold og scoret 27 mål.

Det olierige ørkenland kommer ikke videre fra gruppen, og sådan er det bare.

Se højdepunkterne fra opgøret her (lidt længere nede på siden end traileren til Total Recall)

Gruppe B: Schweiz, Gabon, Mexico og Sydkorea

Gruppe C ser umiddelbart ret tæt ud. Schweiz, der har rigtig mange gengangere fra det U21-landshold, som charmerede de fleste under EM i Danmark og endte med at gå hele vejen til finalen, hvor de dog tabte til Spanien. Desværre mangler de to helt store schweiziske profiler fra den turnering; midtbaneslideren Granit Xhaka og den supertekniske kant Xherdan Shaqiri. De to spillere er for nylig blevet købt af henholdsvis Gladbach og Bayern München.

Nøglespillerne i den schweiziske OL-trup er derfor målmanden Diego Benaglio, der har spillet 42 kampe på Schweiz’ A-landshold, FC Basels midtbanespiller Fabian Frei og Dynamo Kiew-angriberen Admir Mehmedi, der scorede i torsdagens kamp mod Gabon. Den kamp endte 1-1 og viste, at de teknisk velfunderede og meget talentfulde schweizere har meget at byde på, men med manglende skarphed foran mål og et rødt kort til midtbanemanden Oliver Buff gjorde alpelandet det også svært for sig selv.

Samtidig kæmpede modstanderne fra Gabon bragt, og med en scoring i slutningen af første halvleg sikrede vinderne af de afrikanske U23-mesterskaber sig et vigtigt point.

Gabons vigtigste spiller er den AC Milan-opfostrede angriber Pierre-Emerick Aubameyang, der ligesom mange af andre gabonesere spiller i den franske Ligue 1. Selvom de måske umiddelbart er gruppens svageste hold, bliver Gabon ikke lette at slå for nogen af de andre hold.

Se højdepunkterne fra opgøret her

Den anden kamp i puljen stod mellem Mexico og Sydkorea, der spillede 0-0 på St. James Park.

Mexico er over de seneste år blevet en ren talentfabrik, og holdet vadede da også igennem kvalifikationen til legene. Holdet mangler dog stjernerne Jonathan dos Santos fra Barcelona og Carlos Vela fra Real Sociedad, der begge har meldt afbud til legene. Til gengæld er evighedstalentet, der dog har det med at præstere på landsholdet, Giovani dos Santos (bror til Jonathan) med, ligesom Marco Fabian, der scorer mål på samlebånd for mexicanske Chivas, også er det. Mexico har gode muligheder for at lave noget stort ved OL.

Sydkorea er måske lidt svagere end Schweiz, men hvis tingene flasker sig, kan de sagtens gå videre fra gruppen. Et uafgjort resultat mod Mexico er en god start. Holdet indeholder etablerede topspillere som Sunderland-midtbanespilleren Ji Dong-Won, skotske Celtics dygtige playmaker Ki Sung-Yueng og Arsenals ”superindkøb” Park Chu-Young, der dog må betegnes som en ganske habil mand på et U23-landshold.

Gruppe C: Brasilien, Egypten, Hviderusland og New Zealand

I Gruppe C er det Brasilien mod alle de andre. Dette kunne såmænd også ligeså godt være overskriften for hele turneringen. Ja ja, Brasilien udråbes altid til favoritter, bolden er rund og alt kan ske, men faktum er, at brasilianerne i London stiller med en trup, der på papiret er alle de andre landshold overlegen.

Brasserne har aldrig tidligere vundet OL i fodbold, så i år skal det være. Derfor har den brasilianske træner, Mano Menezes, da også udtaget en trup, der rummer særdeles kvalificerede navne.

I gårsdagens kamp mod Egypten stillede Brasilianerne således med en startellever, der blandt andre bestod af PSGs nye legetøj Thiago Silva, Real Madrids Marcelo og Manchester Uniteds Rafael. På tre-mands midtbanen i den brasilianske 4-3-3 formation huserede Tottenhams Sandro, den kommende Chelsea-spiller Oscar og Vasco da Gamas bedste spiller Romulo. Helt fremme lå Leandro Damião, som giver våde drømme i Tottenham, og fænomenerne Hulk og Neymar.

Ikke noget helt dårligt hold, der som bænkevarmere desuden havde spillere som Neymars bff Ganso, United-flirten Lucas Moura og AC Milans Pato. Brasilien er uden tvivl de HELT store favoritter til at vinde OL-guldet, og udspillede i øvrigt værterne fra Team GB i en nylig træningskamp.

Men men men, store navne og dygtige teknikere er som bekendt ikke nok, og brasserne var faktisk lige ved at smide en ellers meget komfortabel og let fremtvunget 3-0-føring over styr mod en godt kæmpende mandskab fra Egypten. Kampen endte dog 3-2, og storfavoritterne kunne ånde lettet op efter – fristes man til at sige – klassisk sydamerikansk sløseri i anden halvleg.

Se højdepunkterne fra opgøret her

Egyptens store stjerne er den 33-årige Mohamed Aboutrika (scorede til 1-3 mod Brasilien), der spiller i Kairo-klubben Al-Ahly. Den offensive midtbanespiller har opnået 81 kampe for det egyptiske A-landshold og scoret 27 mål og er to gange nomineret til titlen som årets spiller i Afrika.

Ellers er der langt mellem snapsene på profilfronten hos et egyptisk mandskab, hvor den 20-årige FC Basel-spiller Mohamed Salah, er eneste mand, der ikke spiller i den egyptiske Premier League.

Egypterne skal efter alt at dømme kæmpe med Hviderusland om andenpladsen i Gruppe C, og de fik mod kæmpefavoritterne vist, at de ikke skal undervurderes.

Netop Hviderusland spillede i går mod New Zealandi en kamp, der nok hurtigt ryger i glemmebogen. I en halvkedelige affære skulle der en new zealandsk målmand på afveje til, før midtbanespilleren Dmitri Baga kunne score sejrsmålet for hviderusserne. Bage scorede også i Hvideruslands 1-2 nederlag til Danmark under U21 EM sidste sommer, hvor hviderusserne endte med at vinde bronze.

Sergei Kornilenko, der som den eneste slår sine folder andesteds end i Hviderusland til daglig, er holdets mest erfarne spiller med 52 kampe for A-landsholdet. Angriberen bliver en vigtig faktor, hvis holdet skal videre fra gruppen.

Sidste indslag i gruppen er New Zealand, der sammen med De Forenede Arabiske Emirater er de nationer, bookmakerne tror mindst på. Deres niveau ligger dog på ingen måde langt fra hverken Egyptens eller Hvideruslands. Holdets klart største underkæbe sidder på gode, gamle Ryan Nelsen, der til daglig spiller i Premier League for QPR. Han er desuden truppens største navn og bærer også anførerbindet. Andre nævneværdige spillere i New Zealands trup er West Bromwich Albions unge angriber Chris Wood og midtbanespilleren Kosta Barbarouses, som Panathinaikos netop har sikret sig på en låneaftale fra en eller anden obskur russisk klub. Men det er der, vi er.

Gruppe D: Spanien, Japan, Marokko og Honduras

OL’s foreløbigt største overraskelse fandt sted på Hampden Park i Glasgow torsdag eftermiddag, da Spanien tabte 0-1 til Japan i en kamp, hvor japanerne endda havde flere oplagte muligheder for at gøre sejren endnu mere komfortabel.

Det spanske hold er i manges øjne den største konkurrent til brasilianerne, men med det spil, de viste i gårsdagens kamp, bliver det ikke til guldmedaljer i London. Det hører med til historien, at de unge tiki-taka-drenge blev reduceret til ti mand efter blot 34 minutter, men faktum er, at spanierne trods megen boldbesiddelse spillede langt mere ideforladt og usikkert, end da de overlegent vandt U21 EM i Danmark i fjor. Måske mangler de talismanden fra netop den turnering Thiago Alcantara fra Barcelona, der var nødt til at melde afbud med en skade.

Se målet fra opgøret her

Spanierne stiller ellers med et ganske slagkraftigt mandskab til OL, der bugner med talenter fra europas allerstørste klubber: United-konfirmanden David de Gea vogter målet, og i forsvaret huserer spillere som den nybagte Gladbach-spiller Álvaro Dominguez, Barcelona-nyindkøbet Jordi Alba og Marseilles højtagtede Cesar Azpilicueta (som Chelsea sikkert køber for 100 millioner rubler). På midtbanen findes blandt andre Athletic Bilbao spillerne Javi Martinez (så længe det varer) og Alder Herrera, og længst fremme råder den spanske træner Luis Milla over navne som Chelseas Juan Mata og Atletico Madrids Adrian Lopez. Mata og Lopez er i øvrigt de eneste spillere i den spanske trup, som er over 23 år (de er begge 24).

På trods af det højst overraskende nederlag i første kamp må Spanien dog fortsat regnes som et godt bud på en samlet vinder. De sejrsvante spaniere får mulighed for at revanchere sig, når de søndag møder Honduras i Newcastle.

Spaniernes overmænd fra Japan ser faktisk også ret stærke ud, og med sejren over de spanske favoritter er der ingen grund til ikke at tro på et godt japansk OL-resultat. Selvom hverken Uniteds nyindkøb Shinji Kagawa eller Arsenals Ryo Miyachi er med, er den japanske ungdomstrup den stærkeste i mange, mange år, og med en håndfuld etablerede Bundesligaspillere såsom midtbanemanden Takashi Usami fra Hoffenheim og gårsdagens målscorer Otsu Yuki, der spiller som angriber i Gladbach, skal Japan bestemt ikke undervurderes.

I den anden kamp i gruppen spillede Honduras og Marokko uafgjort 2-2.

Hos Honduras vil Premier League-interesserede bide mærke i Wigans forsvarsspiller Maynor Figueroa, der er sit holds største profil. Derudover kan den dobbelte målscorer fra gårsdagens opgør, angriberen Jerry Bengtson, nævnes. Selveste Brøndby IF var eftersigende ude efter spillerens signatur for godt et halvt år siden, måske skulle de have slået til.

På det marokkanske mandskab kan midtbanemanden Abdel Barrada nævnes. Det forlyder, at selveste Monsieur Wenger holder et vågent øje med Getafe-spilleren, der med en fin scoring i gårsdagens kamp fik gjort god reklame for sig selv.

Både Honduras og Marokko ligger langt nede på listen over OL-favoritter og buddet herfra er, at ingen af dem når videre fra gruppen.

Du kan følge de fleste af kampene fra den olympiske fodboldturnering på DR HD, DR 2 og Eurosport. Bolden triller igen på søndag den 29. juli.

Leave a Reply