Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot start session when headers already sent in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/func/comment-inline-error.php on line 9

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
Et sværvægtsopgør om fremtiden | Sport fortalt Et sværvægtsopgør om fremtiden – Sport fortalt
07 Apr

Et sværvægtsopgør om fremtiden

Skærmbillede 2016-04-07 kl. 10.12.45
Anthony Joshua (billedet) kan blive verdensmester lørdag med blot 15 kampe bag sig.

Lørdag mødes sværvægtsbokserne Anthony Joshua og Charles Martin i en kamp om sidstnævntes IBF-titel. Opgøret vil få stor betydning for sværvægtsboksning i de kommende år. Anthony Joshua er allerede ’en route’ til global stjernestatus, men et nederlag til Charles Martin vil instinktivt aflyse den rejse.

Af Tyson W. Lyall og Peter Christian Baggesgaard Hansen

”Expect fireworks”.

Den britiske sværvægter David Haye skal ligesom Sport fortalt se boksning lørdag aften, når engelske Anthony Joshua og amerikanske Charles Martin ramler sammen i O2 Arena i London.

David Hayes forventninger er klare og velbegrundede.

Når klokken ringer ind til IBF-titelkampen foran mere end 20.000 tilskuere omkring midnat, træder to ubesejrede og hårdtslående boksere nemlig ud foran hinanden. To boksere, som ikke har for vane af efterlade afgørelser i dommernes hænder.

Titelindehaveren Charles Martin med 23 sejre bag sig. 21 af dem er vundet på knockout. Udfordreren Anthony Joshua med en KO-rate på 100 procent. 15 kampe. 15 sejre. 15 KO. 14 af dem indenfor de første tre runde.

Det lugter rigtig nok af et festfyrværkeri. Et festfyrværkeri, hvor vinderen efterfølgende vil finde sig permanent til rette på boksningens stjernehimmel.

Martins titel – Joshuas kamp
Nok handler kampen på papiret om Martins titelbælte, men de fleste øjne vil lørdag alligevel være på Anthony Joshua.

Sport fortalt har tidligere skrevet om den dygtige engelske bokser (her og her), som mange eksperter tillægger et potentiale på højde med tidligere sværvægtsmestre som Mike Tyson og Lennox Lewis.

Anthony Joshua er den talentfulde olympiske guldvinder fra 2012, som i sin korte professionelle karriere allerede har vist et kæmpe potentiale med sin overlegne fysisk og sin slagkraft som de åbenlyse masseødelæggelsesvåben. At han får en VM-kamp efter blot 15 kampe som professionel er i sig selv bemærkelsesværdigt.

Det vidner om den storm, fænomenet Joshua allerede har forårsaget i en vægtklasse, som i mange år har været på kunstig åndedræt i mangel på boksere, der kunne begejstre det globale boksepublikum (læs mere her på Sport fortalt).

Det potentiale har Joshua.

Først og fremmest er han en fremragende bokser. Han slår hårdt, hvilket hans 15 knockouts ud af 15 mulige vidner om. Samtidig er den store slagkraft ikke på bekostning af hurtighed. Tværtimod. Joshua har speed i verdensklasse, og netop den kombination gør ham ufatteligt farlig for enhver modstander.

En åbenlys svaghed, som Joshua skal udvikle, er hans bevægelighed på fødderne, ligesom hans ”chin” endnu kun er blevet testet én gang. Det skete i 2. runde mod Dillian Whyte, hvor Joshua blev tydeligt rystet, men dog kom flot tilbage. Episoden kan ses fra 9.14 min i videoen:

Joshuas potentiale på de øvrige områder retfærdiggør ikke desto mindre hypen.

’Han er engelsktalende’
Den 26-årige brite rummer samtidig nogle helt åbenlyse personlige kvaliteter, der særligt er nødvendige for at charmere sig ind på det afgørende amerikanske publikum. Som den indflydelsesrige amerikanske HBO-kommentator Max Kellerman formulerede det i november sidste år:

”Anthony Joshua er en kæmpe dieselmotor med hurtige hænder, hårdtslående næver og en olympisk guldmedalje bag sig. Han er engelsktalende, karismatisk, totalt omsættelig og fremragende. Det er et førsteklasses prospekt”.

Det kan virke besynderligt, at ’engelsktalende’ listes op sammen med evner som ’hurtige hænder’ og ’hårdtslående næver’. Men det vidner om, at bokseverdenen længe har sukket efter en stor mester, der har boksesportens oprindelige dominerende sprog som modersmål (boksesporten udspringer først og fremmest fra UK og USA. Læs mere om det her).

Det 21. århundrede har hidtil været domineret af sværvægtere fra den tidligere østblok, hvoraf de mest markante har været Klitschko-brødrende og den russiske kæmpe, Nikolai Valuev. De engelsktalende boksere, der trods alt har vundet titler – førnævnte David Haye skal i den forbindelse nævnes – har kun været på toppen i meget kort tid, og har desuden ikke evnet at vinde den begejstring, som tidligere tiders mestre formåede – senest med 90’er trekløveret Lewis, Holyfield og Tyson.

De gamle VM-nationer mangler en ny mester. Og selv om USA pt. håber på Deontay Wilder, er opmærksomheden lige så stille ved at bevæge sig over Atlanten. Også fra østblokken er kikkerten rettet mod Joshua. Sidste sommer lød det således fra den ukrainske mangeårige champ, Wladimir Klitschko:

”Jeg har mødt mange atleter og modstander, og i de seneste 25 år er der én person, som har potentialet til at blive en kæmpe stjerne i boksesporten. Ikke blot i ringen, men denne person – og her taler jeg om Anthony Joshua – har kvaliteter som få andre har haft. Mange er enten teknisk dygtige men uden styrke, eller også har de styrke men ingen teknik. Nogle har været gode i ringen men ikke udenfor, fordi deres privatliv ødelagde dem og influerede deres karriere,” sagde Klitschko til BBC og konkluderede:

”Jeg tror, Anthony besidder alle de nødvendige redskaber for at blive en stor mester indenfor og udenfor ringen.”

Der er med andre ord mange, der har store forventninger til Anthony Joshua.

Den ukendte – men modige – verdensmester
Modstanderen Charles Martin er det lidt mere ubekendte og uhypede kort, som alligevel er den eneste af de to, som kan kalde sig verdensmester.

Martin tog titlen i januar i år ved at besejre den ellers ubesejrede ukrainer Vyacheslav Glazkov. Martin vandt imidlertid ved, at Glazkov allerede i tredje runde fik et vrid i knæet, som gjorde det umuligt for ham at fortsætte.

I forvejen var mange bokseeksperter lunkne overfor Glazkovs position som ubesejret boksemester, hvorfor Charles Martins vej til titlen ikke har imponeret mange skribenter eller eksperter. Det har til gengæld hans valg om at pege på Anthony Joshua som sin første modstander.

Det har hele tiden været givet, at Joshua på et tidspunkt skulle have en VM-kamp, men hverken ham selv eller hans promotor, Eddie Hearn, havde regnet med, at den ville komme allerede nu (efter 15 kampen!).

Charles Martin kunne have valgt at sætte titelbæltet i en bankboks og forsvare det imod en række slagtekvæg så længe som muligt, men som en lidt usædvanlig gestus i det moderne bokselandskab pegede han som det første på vægtklassens kronprins, Joshua. Prisværdigt på alle måder.

En kamp om fremtiden
At Anthony Joshua er klar favorit hos bookmakerne og eksperterne (typisk odds 1,15 på Joshua og odds 5.00 på Martin) betyder dog ikke, at det nødvendigvis bliver en walk-over for Joshua. Han er naturlig hjemmebanefavorit, og på trods af Joshuas knockout-evner skal Martin satse på ikke at gå alle 12 omgange. Men Joshua er samtidig ung og stillet over for sin største opgave nogensinde. Hvordan han vil reagere, når han kommer under alvorligt pres, er der stadig ingen, der reelt ved.

Den helt store ubekendte er imidlertid ikke Joshua. Trods flere kampe og længere tid som professionel, er der ingen der ved, hvad Martin egentlig kommer med – heriblandt Anthony Joshua og promoter Eddie Hearn selv. Med undtagelse af den korte titelkamp mod Glazkov er det småt med genkendelige navne på Martins rekordliste, ligesom han aldrig har bokset udenfor USA.

Charles Martin har heller ikke, som Joshua, bokset mange kampe på den helt store scene. Trods sin korte karriere, har Joshua således allerede flere gange fyldt O2 Arena til bristepunktet – som hovednavn.

Derfor bliver det en VM-kamp, som kan byde på overraskelser. Under alle omstændigheder får kampen afgørende betydning. Det er et sværvægtsopgør om fremtiden. Enten fortsætter Joshua sin vej mod tinderne med en sejr, som vil betyde, at en kamp mod enten Fury, Wilder eller Klitschko vil rykke tættere på. Eller også overrasker Martin og slukker det håb, som pt. næres af eksperter, fans og andet bokse-godtfolk verden over.

God kamp!

 

 

Leave a Reply