Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot start session when headers already sent in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/func/comment-inline-error.php on line 9

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
Det er juletid, og intet er som det plejer at være i NBA | Sport fortalt Det er juletid, og intet er som det plejer at være i NBA – Sport fortalt
24 Dec

Det er juletid, og intet er som det plejer at være i NBA

Stephen_Curry_close_upEn af NBA’s største styrker har i flere år været ligaens uforudsigelighed. Alle har kunne slå alle. I år ser det dog anderledes ud. De forsvarende mestre fra Golden State Warriors har i første halvdel af sæsonen stort set været uovervindelige. Første juledag møder klubben LeBron James’ Cleveland Cavaliers i en gentagelse af sidste års finaler.   

Af Mads Graves Pedersen

Golden State Warriors er ikke uovervindelige, men det er tæt på.

Inden nederlaget til Milwaukee Bucks tidligere på måneden havde klubben vundet sæsonens første 24 kampe. Aldrig har et hold startet en NBA-sæson så imponerende.

Grunden til Warriors’ succes skal især findes ét sted: i den stigende betydning af ”små” spillere i giganternes sportsgren.

Point guard-positionen er over hele ligaen spækket med fremragende atleter, og det er ikke længere nok blot at have et par store, stærke mænd under kurven. Basketspillet foregår i højere og højere grad bag ved 3-pointslinjen, og som naturlig konsekvens heraf, bliver der også sendt mærkbart flere skud afsted derudefra end tidligere.

Ser man på statistikkerne over 3-pointsafslutninger, viser de en stødt stigende kurve. Eksempelvis var Phoenix i sæsonen 2005-06 det hold med flest forsøg bag 3-pointslinjen. Suns sendte 25,6 skud afsted per kamp, imens størstedelen af ligaens hold lå på under 20.

I skrivende stund fører Houston Rockets den samme statistik for i år med 31,4 forsøg – i øvrigt tæt forfulgt af Warriors med 30,7.

I 2005-06 blev Miami Heat mestre. Det gjorde de med beskedne 17,6 3-pointforsøg per kamp, og med et hold bygget op omkring et klassisk one-two-punch bestående af en ung og eksplosiv Dwyane Wade og Shaquille O’Neal.

I år, ti år senere, er det højst utænkeligt, at sådan et hold ville løbe med mesterskabet (San Antonio Spurs er som sædvanlig undtagelsen, der bekræfter reglen).

Det er selvfølgelig én ting at sende skud afsted – noget andet er at ramme. Det er i sidste ende her, Golden State Warriors skiller sig ud i år. Holdet fra Oakland rammer imponerende 42,4% af deres skudforsøg. De nærmeste forfølgere ligger på 37,5% og under.

Splash Brothers
Det er heller ikke hvem som helst, som rammer plet med skuddene for Warriors. For ud over ligaens ”pro tempore førerhund”, Stephen Curry, er holdet spækket med folk, som kan ramme de lange skud.

Sammen med Curry er det specielt Clay Thompson – med hvem han sidste år blev døbt ”The Splash Brothers” – da de sammen plaskede treere i på stribe, som laver pointene ude bag linjen.

Ud over Curry og Thompson skal Draymond Green også nævnes. Han udgør maskinrummet hos Golden State og sørger både for balance i forsvaret, samtidig med at han spiller sin medspillere gode, når holdet angriber.

Green bliver sjældent nævnt i forhold til de to ”brødre”, men det niveau, han spiller på i år, er vanvittig højt. Når man i fremtiden vil tale om dette Warriors-mandskab, vil Curry retmæssigt blive nævnt som den første, men Green bør have al den respekt, som kan ligge på hans brede skuldre. Draymond Green har i første halvdel af 15/16-sæsonen været blandt ligaens allerbedste.

Steph and the rest
Greens store spil ændrer dog ikke på, at holdet tilhører Stephen Curry. Det gjorde det også sidste år, men i år virker det samtidig som om, at hele ligaen tilhører ham. Hans afslutningsrepertoire er simpelthen af en anden verden. En stor del af Warriors winning-streak skal tilskrives hans evne til at lave point uanset holdets spil og modstanderens forsvar. At han samtidig ofte laver sine point i ”klaser”, gør også, at selv når Warriors er bagud, sidder tilskuerne med en fornemmelse af, at holdet er på vej mod sejr.

Et godt eksempel er kampen ude mod Toronto Raptors i starten af december. Anført af stjerne-point guarden Kyle Lowry spillede Raptors en fantastisk kamp. Løftet frem af hjemmepublikummet lagde de en ufattelig energi i kampen, og tilskuerne var ikke i tvivl om, hvem der var det bedste hold på banen. Alligevel fortalte pointtavlen en anden historie. Raptors var nærmest bagud hele kampen og endte også med at tabe med en lille håndfuld point. Curry og resten af Warriors konstante 3-pointsscoringer holdt igennem hele kampen Raptors fra fadet.

Er kongen død? 
Første juledag mødes de to finalister fra sidste år. Udover et møde mellem de to af de største favoritter til mesterskabet bliver det også et møde mellem Stephen Curry og LeBron James. Det er over to sæsoner siden, at LeBron vandt sin sidste MVP, og hvis Curry bare holder nogenlunde fast i sin nuværende form, så bliver det heller ikke til en MVP-titel for ”King James” i denne sæson.

Selvom den personlige dekorering er udeblevet for James de sidste på år, så har der dog altid hersket en usagt konsensus om, hvem som var ligaens bedste spiller. Da Kevin Durant vandt den i 2014, var han fantastisk, men flere var enige om, at LeBron, når alt kom til alt, var bedre. Det samme gjorde sig gældende sidste år, hvor LeBron blev slået af både James Harden og selvfølgelig Curry. Nok var Harden og Curry gode, men LeBron var stadig den bedste.

I år har det billede ændret sig. Curry har været på et niveau for sig selv. Der er ikke længere nogen, som bliver nævnt i samme sætning som ham. Ingen er længere over eller lige. Første juledag får LeBron chancen for at tage tronen tilbage, og samtidig får basket-elskere muligheden for at få en forsmag på det, som meget vel kunne ende med at blive den finaleserie, vi kommer til at følge til foråret.

Leave a Reply