Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot start session when headers already sent in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/func/comment-inline-error.php on line 9

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
Den spanske knytnæve | Sport fortalt Den spanske knytnæve – Sport fortalt
14 Sep

Den spanske knytnæve

Af Peter Christian Baggesgaard Hansen

Contador er tilbage. Efter sin ufrivillige pause har den folkekære cykelrytter fra byen Pinto i Madrid med sin sejr i Vuelta a España vist, at han er tilbage på højeste niveau – og at han er tilbage for at vinde titler.

Triumfen kalder han selv “min smukkeste sejr” med henvisning til præstationen på 17. etape til Fuente De.

På en etape der ikke umiddelbart lagde op til forskydninger blandt favoritterne kastede Contador sig ud i et soloridt, der begyndte på en relativt overskuelig kategori 2 stigning ca. 50 kilometer fra mål. Her angreb Contador, og med hjælp fra hjælperyttere, som lå ude foran, blev han hurtigt kørt op til udbryderne. Manden i førertrøjen Joaquim Rodríguez nåede nærmest ikke at registrere, hvad der skete, før det var for sent.

Med 23 kilometer til mål angreb Contador igen og kom alene væk med sin gamle holdkammerat Paolo Tiralongo, som besluttede sig for at hjælpe sin tidligere kaptajn med lange og hårde føringer. Contador vandt etapen, fik førertrøjen og blev efterfølgende genstand for anerkendelse og beundring fra både konkurrenter og kammerater. Alle andre havde allerede haft blikket rettet mod kongeetapen tre dage senere. Men Contador viste, at hvis man skal vinde et stort etapeløb, skal man være konstant på vagt. Rodriguez udtalte før 17. etape, at Contador kun havde én chance tilbage med henvisning til 20. etape til Bola del Mundo

Den udtalelse siger alt! Afslutningen på contadors triumf kan ses her:

Den komplette sejrherre

Kynikere vil tænke tilbage på Floyd Landis’ enorme soloridt på Tourens 17. etape i 2006, hvor han, efter at have gået gevaldigt ned på etapen dagen før (som Michael Rasmussen i øvrigt vandt), kørte væk fra feltet med hele 125 kilometer igen. Efterfølgende viste det sig, at han havde fået lige lovlig meget hjælp fra diverse ulovlige medikamenter. Men der er den store forskel, at Contadors præstation ikke i samme grad var udtryk for individuel styrke. For det første angreb han med kun 50 kilometer igen, for det andet sov de andre favoritter i timen, for det tredje fik Contador stor hjælp af både egne hjælperyttere og Tiralongo, og sidst men ikke mindst blev han næsten hentet til sidst af en fremadstormende Alejandro Valverde.

Contadors sejr var baseret på både individuel styrke, overblik og kløgtig kørsel, samt ikke mindst et meget stærkt Team Saxo Bank.

Contador går efter Touren

Contador har således vist, at han er tilbage – om ikke for fuld kraft, så dog som en rytter, der er klar til at genindtage den naturlige favoritrolle i de store etapeløb, som han nærmest har haft patent på siden 2008.

Contador har dog allerede nu meldt ud, at han har droppet drømmen om at vinde alle tre rundture i samme sæson.

Derfor er det et åbent spørgsmål, hvilke løb Contador vil prioritere. Han har udtalt, at det ikke er sikkert, at han vil deltage i Tour de France. Det afhænger efter sigende af ruten.

Men det er udtryk for spansk forkælelse af hjemlandet i kølvandet på sin store sejr. For selvfølgelig kører han Tour de France. Der er alt for stor prestige (og penge) i Touren til, at holdejere, sponserer mm. vil tillade, at holdets største stjerne dropper den franske rundtur. Det mere interessante spørgsmål er, om Contador vælger Giro d’Italia eller Vuelta a España. Her kan ruterne selvfølgelig spille ind, men nyere historie vidner om, at begge løb sandsynligvis vil byde på masser af stigninger og andet guf for den spanske etapeløbskonge. Mit bud er, at han spiller det sikre kort i forhold til Tour de France, dropper Giroen og kører Vueltaen efterfølgende. Erindringen om sidste års Giro-sejrs negative indflydelse på Contadors form i det efterfølgende Tour de France er stadig frisk hos hovedpersonen selv og Bjarne Riis.

Spansk indtog i Touren?

Et af de mest interessante aspekter ved det netop overståede Vuelta a España var, at Chris Froome blev slået ned af podiet af en slagkraftig spansk knytnæve bestående af Joaquim Rodríguez, Alejandro Valverde og Contador. Det bliver interessant at se, om det stærke spanske trekløver stiller til start i Tour de France næste år. At kalde dem et trekløver er ikke udtryk for, at de har alliancer. Men de hænger sammen på den måde, at de har en fælles interesse i, hvordan et løb udvikler sig, og en fælles tilgang til bjergetaperne. Løbet skal køres hårdt og ukontrolleret, og bjergetaperne skal angribes med hårde og konstante ryk, der ødelægger rytmen hos konkurrenterne.

Hvis både Contador, Rodriguez og Valverde stiller til start, og hvis de alle kan finde den form, de har haft i dette års Vuelta, så vil Team Sky stå over for helt andre udfordringer, end de gjorde i år. Bradley Wiggins har selv været lunken omkring sin deltagelse i næste års Tour, men samme argument, som gælder for Contadors deltagelse, gælder også her. Selvfølgelig stiller han til start som forsvarende vinder i verdens største cykelløb. Hvis Cavendish smutter fra holdet – som det ser ud til – er klassementet desuden holdets eneste målsætning. Konklusionen på Froomes fjerdeplads i dette års Vuelta er desuden, at Wiggins vil stille til start som entydig leder på Team Sky. Havde Froome vundet Vueltaen, ville Wiggins ikke have været selvskrevet som kaptajn. Men det skete som bekendt ikke.

Vi venter på ruterne

Hvis vi forestiller os et Team Sky, der er lige så stærke næste år som i år, kaster et stærkt spansk trekløver ind i konkurrencen, og desuden tilsætter Andy Schleck, Nibali samt en Cadel Evans, som er i form – så er der et spændende Tour de France 2013 i vente.

I første omgang venter vi i spænding på afsløringen af næste års ruter. Der er allerede indicier, som peger på et spektakulært Tour de France, hvor feltet blandt andet skal to gange op ad Alpe d’Huez. Mit bud er, at arrangørerne af Giro d’Italia og Vuelta a España ikke har tænkt sig at stå i skyggen af den franske rute, hvorfor vi kan forvente spændende ting fra deres side.

I første omgang skal indeværende sæson dog afsluttes. Vi har stadig VM og de italienske efterårsklassikere til gode. Her skal favoritterne blandt andet findes i det spanske trekløver, som bidrog så flot til at gøre Vuelta a Espana til det suverænt flotteste 3-ugers etapeløb i mange år.

Leave a Reply