Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
Contadors sidste sæson (?) | Sport fortalt Contadors sidste sæson (?) – Sport fortalt
22 Jan

Contadors sidste sæson (?)

CONTADOR_Alberto031pp-1024x512

Den officielle melding er, at cykelsporten efter 2016-sæsonen vil miste en af historiens måske største profiler i sporten. Alberto Contador takker af, og cykelsporten – særligt de store etapeløb – vil herefter blive markant fattigere. Alt er i 2016 lagt an på Tour de France. Glipper sejren i det franske, er der dog stor chance for, at Contador udskyder sit cykel-otium.

Af Peter Christian Baggesgaard Hansen

Chris Froome tror ikke på det. Og mange i cykelsporten håber, at det ikke er tilfældet: Alberto Contador har meldt ud, at han går på pension efter den netop startede cykelsæson.

El Pistolero er ellers først lige fyldt 33 år. Og i cykelsporten betyder det, at han sagtens kunne have en 3-5 år mere på toppen. Men Contador ser altså ud til at ville gøre en dyd ud af den gamle vending om, at man skal stoppe på toppen.

Contador vil have sin sidste sejr

For vil det ikke netop være tilfældet? Stopper man ikke netop på toppen, når man er den aktive cykelsports mest vindende etapeløbsrytter? Med samlet sejr i syv Grand Tours er han blandt de seks mest vindende etapeløbsryttere i sportens historie; lige med Coppi og Indurain, og kun overgået af Jacques Anquetil, Bernard Hinault og Eddy Merckx.

Det gør man selvfølgelig! Stopper på toppen altså. Men for Contador virker det afgørende for karrieren, at han slutter af med en sejr i Tour de France. Og skal han stoppe på den absolutte top, er det også nødvendigt. For med fratagelsen af sejren i 2010 har han ikke vundet Touren siden 2009. Og kan man kalde sig verdens bedste etapeløbsrytter, når man ikke har vundet verdens største etapeløb i 7 år?

Det bliver i hvert fald svært at påstå, når der samtidig er en Chris Froome i feltet, der også – som Contador – har to sejre fra det franske løb i bagagen – to sejre, som endda er kommet i hus i henholdsvis 2013 og 2015. Contadors triumfer synes derfor lang tid siden. Samtidig har Chris Froome slået Contador i begge sine sejre, mens Contador aldrig har slået Froome i Touren.

Man fristes derfor til at sige nej. Contador vil selvfølgelig slutte på toppen. Men hvis han ikke vinder Touren i år, vil han ikke stoppe på den absolutte top.

2017?

Derfor også spørgsmålstegnet i denne artikels rubrik. For det er langt fra sikkert, at meldingen står til troende, hvilket Froomes smørrede grin i et interview med TV2 er en indikator på.

Contador har da også holdt en kattelem åben. Han har således til den spanske avis El Pais angivet to mulige hændelser, der kan udskyde karrierestoppet:

”Hvis jeg styrter, eller hvis jeg bliver nødt til at udgå, så kommer jeg tilbage i 2017. Eller hvis det lykkes mig at starte mit eget hold udenfor Tinkoff, hvor min kontrakt udløber efter 2016.”

Spørgsmålet er, om dårlige resultater i 2016 – og hermed menes endnu et nederlag til Froome (eller Quintana) i Tour de France – tilsvarende kan få Contador til at genoverveje, hvorvidt 2017 skal foregå på cyklen eller sofaen?

Det er der meget, der taler for. En ting er imidlertid sikker: Contador vil være skarp i denne sæson. Han vil vinde! Så må overvejelserne om 2017 vente i mellemtiden.

En svær Tour

Det bliver imidlertid enormt svært for den spanske soon to be legend at tage sejren i Frankrig. Konkurrencen er markant hårdere, end den var, da Contador ”kun” kæmpede mod brødrene Schleck. Bevares, de var gode, men resten af feltet var så svagt, at Contador reelt kun behøvede at holde øje med Andy i bjergene, og så køre fra ham på enkeltstarterne – en stil de kender godt i Spanien, hvor Miguel Indurain tidligere vandt adskillige franske rundture på netop den måde.

Men meget har som sagt forandret sig. En af disse forandringer kan koges ned til et ord: Sky. Siden Sky-toget gjorde sit indtog i 2012, har Contador som bekendt ikke vundet Touren. I Tour de France har Team Sky været nærmest uovervindelige. Særligt i 2012 og 2013 knuste de al modstand, og Wiggins og Froome blev nærmest båret til sejren af deres historisk stærke hold.

Sky introducerede en markant mere videnskabelig måde at køre på, hvor opmærksomheden helt fjernes fra modstanderne og fokuseres på egne watt-tal. Det kan du blandt andet læse mere om på Sport fortalt her.

Den stil er dræbende for en rytter som Contador, der netop bruger rytmebrud og pludselige angreb til at slide sine konkurrenter op. Det stabile og hårde tempo er ikke hans stil.

Bjerge i sigte

Skal han vinde, skal han derfor – selvsagt – være på sit bedste, fysisk såvel som mentalt. Ruten er umiddelbart til hans fordel. Der er tale om en bjergrig rute i Tour de France sammenhæng (sammenlignet med Giroen og Vueltaen er den typiske Tour-rute nærmest flad som en pandekage), hvilket du kan læse mere om på Sport fortalt her. Ruten i år består blandt andet af 9 bjergetaper med 4 afslutninger på bjergtoppe – og en bjergenkeltstart!

Det er godt for Contador, men tilsvarende godt – måske endda endnu bedre – for eksempelvis Quintana, som desuden virker til bare at blive endnu bedre.

Og så er Froome som bekendt selv en super bjergrytter. Hidtil har han slået Contador, når de har dystet i de franske bjerge. Men stadigvæk er det her, det skal ske, hvis Contador overhovedet skal have en chance. Han er samtidig den klart bedste nedkører af de tre, og her har han tidligere vundet vigtige sekunder.

Men spådomme og analyser er egentlig ikke meget bevendt. I sidste ende handler det om form. Contador skal ramme toppen, mens det helst ikke skal være tilfældet for Quintana og Froome. Alt det ved vi imidlertid først mere om, når løbet er godt i gang.

Contador vil blive husket

Uanset hvad der sker, vil Contador bliver husket i mange år frem. Hvorvidt han vinder Touren i år, betyder nok mere for hans eget ego end for hans eftermæle.

Der er nemlig stadig præstationer, som Froome og Quintana (endnu) ikke kan hamle op med. Contador har domineret etapeløbene i så mange år, at det nærmest er svært at forestille sig cykelsporten uden ham. Han vandt Touren første gang i 2007, og siden dengang har han været blandt de dominerende i alle de etapeløb, han er stillet op i.

Samtidig har han bidraget til at skabe de løb, han har stillet op i, på en måde som få andre har været i stand til. Hvem husker eksempelvis ikke hans sejr i Vueltaen i 2012? Her vandt han efter en lang duel med sine landsmænd Alejandro Valverde Joaquin Rodríguez, hvor blandt andet en taktisk genistreg på en helt flad etape gjorde forskellen.

Det var genial kørsel, og cykelfans verden over elskede det.

I lang tid var det velkendt, at Contador kun kørte løb for at vinde. Det gjorde ham berømt – og berygtet. Ved siden af de store etapeløb har han eksempelvis vundet adskillige 1-uges etapeløb, herunder Paris-Nice (2 sejre) og Baskerlandet Rundt (3 sejre).

Desuden tæller rigtig mange cykelfans også sejrene i Tour de France 2010 og Giro d´Italia 2011 med i det samlede regnskab, selv om han blev frataget sejrene på grund af den efterhånden berygtede bøf.

En af de bedste nogensinde?

Alt i alt er der ingen tvivl om, at Contador vil gå over i historien som en af de største nogensinde – uanset hvordan det går i 2016. Derfor kan han sådan set godt forsøge at nyde sin sidste sæson og køre helt uden pres. Men det kommer ikke til at ske. Contador vil – historiebøger eller ej – have sin sidste sejr i det franske. Sker det ikke, er der stor chance for, at 2017 vil byde på endnu en fransk duel mellem Contador, Froome og Quintina.

Leave a Reply