Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
Australian Open: Mesteren, udfordreren og den evige toer | Sport fortalt Australian Open: Mesteren, udfordreren og den evige toer – Sport fortalt
17 Jan

Australian Open: Mesteren, udfordreren og den evige toer

Djokovic Wawrinka

Verdens suveræne nr. 1, serbiske Novak Djokovic, er den helt store favorit til at tage sin sjette slam-titel Down Under. Men Stan Wawrinka, Andy Murray, Rafael Nadal, Milos Raonic, Roger Federer og australske Nick Kyrgios har også deres at skulle have sagt.

Af Anders Høeg Lammers

Et nyt tennisår er begyndt, men den forsvarende Australien Open-mester Novak Djokovic er fortsat, hvor han slap. Hvis han da ikke har taget sit i forvejen monstrøse niveau til nye højder. I sidste uges Doha-finale massakrerede han således Rafael Nadal med cifrene 6-1, 6-2. Se det helt igennem vanvittigt høje niveau, han spillede på, her.

En chokeret Nadal holdt ikke tilbage med rosen:

I played against a player who did everything perfect. I know nobody playing tennis like this ever. Since I know this sport, I never saw somebody playing at this level.

“When I say perfect, it’s not one thing in particular. It’s everything. If not, it’s not perfect.

Djokovic, foreholdt Nadals kommentarer, var som sådan ikke uenig: “It did feel as close to perfection as it can get”.

Djokovic var, naturligvis, i forvejen storfavorit til årets første slam. Fem Australian Open-titler, inkl. fire af de seneste fem, samt tre slams og en statistik på 31-5 mod verdens top-10 i 2015, sikrer den slags. Doha-finalen gjorde det blot endnu mere krystalklart.

Men hvem er så de øvrige favoritter?

Udfordrerne

Førsteudfordreren må nødvendigvis være Stan the Man Wawrinka. Djokovic-Wawrinka er en moderne klassiker i Australien Open, de seneste tre år har de mødtes hvert år, og hver gang har det krævet fem sæts-klassikere (2-1 til Djokovic), om end gassen gik af ballonen i sidste års femte sæt for Wawrinka, hvor han blev kørt over 6-0.

Samtidig var det som bekendt Wawrinka, der som den eneste formåede at slå Djokovic i en slam i 2015, da han på Roland Garros’ røde grus tog det eneste store trofæ, Djokovic mangler i samlingen.

Murray er, i kraft af en særdeles venlig lodtrækning, også et bud. Men reelt er det svært for alvor at se forbi Djokovic.

Hermed et kig på de fire førsteseededes lodtrækninger.

Første fjerdedel: Djokovic, Nishikori og Tsonga

Ikke alene var Djokovic storfavorit før lodtrækningen. Lodtrækningen har også været ham relativt nådig. Ganske vist lægger han ud mod den talentfulde Hyeon Chung, der pressede Wawrinka ud i tre tiebreaks ved US Open. Men han er ung og uprøvet, og Djokovic vil ikke blive overrasket.

I tredje runde kan han møde Andreas Seppi, der sensationelt slog Federer ud ved sidste års Australian Open. Og i fjerde er franske Gilles Simon – også kaldet a poor man’s Murray (og vi ved, hvordan Djokovic behandler Murray i øjeblikket) – den mest sandsynlige modstander.

Alternativt kan det blive manden med verdens bedste serv nogensinde, Ivo Karlovic – en mand, Djokovic hader at møde – men den store krop har det svært med de mange bedst af fem sæts-kampe, og Karlovic er blot nået til 4. runde i en slam én gang de sidste fem år.

I kvartfinalen venter er relativt formsvage japanske Kei Nishikori eller franske Jo Wilfried Tsonga den mest sandsynlige modstander, før et eventuelt møde med Federer i semifinalen, hvor Wawrinka også kunne have ventet.

Semifinalist: Djokovic.

Hold øje med: Tsonga, Benoit Paire, Nishikori, Karlovic og Simon.

Første rundes mulige overraskelse? Nishikori-Kohlschreiber.

Anden fjerdedel: Federer, Berdych, Dimitrov, Kyrgios og Cilic

Roger Federer er ikke blandt mine top-3 favoritter ved dette års Australian Open. Dels skal vi helt tilbage til 2010, før han sidste gang nåede finalen (hvor han slog Murray i tre sæt). Derudover tabte han i opvarmningsturneringen i Brisbane til Milos Raonic, hvor Federer døjede med lidt influenza hele ugen, som tilsyneladende ikke er helt væk.

Læg dertil at Australian Open er lidt for langsomt for den aldrende Federer, der klarer sig bedst på hurtigere underlag, at han sidste år røg ud i tredje runde til Seppi, og at han dette år står til at møde Grigor Dimitrov, aka Baby Federer i tredje runde, og du har opskriften på endnu en potentiel tidlig exit.

Første runde er overkommelig, derpå følger en ikke helt let anden runde mod Alexandr Dolgopolov, hvorpå en særdeles svær og lang kamp mod Grigor Dimitrov må forudses i tredje runde. Sidste år slog han Dimitrov 6-2, 6-2 i Brisbane. I år blev det 6-4, 6-7 (4), 6-4 i samme turnering. Og senest var Dimitrov et enkelt point fra at vinde titlen i Sydney i denne uge. Dimitrov er 0-4 mod Federer, men som Steve Tignor skrev i sin optakt:

Every son must conquer his father at least once, right?

Overlever Federer det møde, venter enten David Goffin eller Dominik Thiem i 4. runde, før det kan blive Tomas Berdych, Marin Cilic, unge Borna Coric eller den lokale talentfulde spradebasse Nick Kyrgios i kvartfinalen. Kyrgios har døjet med sin akillesscene på det seneste, men han præsterer bedst i de store turneringer og er godt tilpas blandt hjemmepublikummet. Djokovic – og alle andre – ser hans potentiale, men også hans mangel på professionalisme.

Han kunne være et alternativt bud på en semifinale.

Semifinalist: ?

Det afhænger ikke mindst af, hvor frisk Federer er. Dimitrov, Berdych, Cilic og Kyrgios har alle gode chancer. Præmien for at nå så langt? Formentlig et møde med Djokovic.

Hold desuden øje med: Roberto Bautista Agut, Dominic Thiem og Borna Coric.

Tredje fjerdedel: Wawrinka, Nadal, Raonic og Anderson

Wawrinka har ikke just været heldig med sin lodtrækning. De to første runder burde være til at overskue, men dernæst står han til at møde formstærke Jack Sock, der dog måtte trække sig med sygdom i finalen i denne uges turnering i Auckland.

Derpå følger kanonserveren Milos Raonic, som såmænd vandt turneringen i Brisbane i sidste uge, da han slog en småsyg Federer for første gang i karrieren med 6-4, 6-4.

Skulle 2014-mesteren med de tunge, smukke grundslag overleve den kombo, venter formentlig den næstmest dekorede mand i feltet i form af Rafael Nadal. De to mødtes som bekendt netop i finalen i 2014, men historisk har Wawrinka haft det svært mod spanieren, der da også tilføjede Stan to store nederlag i efteråret, mens Wawrinka selv tog en enkelt uhyre tæt sejr.

Før det rendezvous kan finde sted, skal Nadal dog selv vinde en række halvsvære kampe.

Først mod manden han slog i en legendarisk 2009-semifinale, Fernando Verdasco. I tredje runde kan Jeremy Chardy eller Ernests Gulbis gøre livet svært for Rafa med deres tunge grundslag og store server. Og endelig skal man ikke overse 11. seedede Kevin Anderson, der kom uhyre tæt på at slå selveste Djokovic ud af Wimbledon sidste år.

Semifinalist: Wawrinka.

Hold øje med: Raonic, Nadal, Anderson og Viktor Troicki samt Sock, hvis han er frisk.

Spændende 1. runde i form af Rafa-Verdasco, spændende 3. runde i form af Rafa-Chardy/Gulbis samt Wawrinka-Sock.

Se her, hvorfor vi har fidus til Wawrinka:

Fjerde fjerdedel: Murray, Ferrer, Isner, Tomic og Hewitt

Australian Open er på sin vis Murray’s bedste slam. Han har slået både Federer og Nadal her. Han har nået finalen hele fire gange ud af de seneste seks og er en slags evig to’er her. Men alligevel har han aldrig for alvor været tæt på i nogen af de fire finaler.

I 2010 blev han kørt over af Federer, i 2011 gjorde Djokovic det samme, i 2013 blev han distraheret af en fjer (for real!) og i 2015 blev han forvirret og frustreret over, at Djokovic tilsyneladende var skadet for så alligevel ikke at være det.

Til gengæld kan den evige toer være særdeles godt tilfreds med sin lodtrækning. Han har undgået Federer i semifinalen, som har slået ham de sidste mange gange, de har mødtes. Han har fået Ferrer i kvartfinalen, som må regnes for den ”letteste” kvartfinalist (Murray fører 12-6 og har vundet de seneste fem).

Ja, han har faktisk trukket den lavest mulige seedede spiller samtlige runder: 3. runde (nr. 32, Sousa), 4. runde (nr. 16, Bernard Tomic), kvartfinalen (nr. 8, Ferrer) samt i semifinalen (nr. 4., Stan Wawrinka).

Dertil er der ikke umiddelbart en masse farlige spillere. Jovist lægger Murray ud mod den talentfulde Alexander Zverev efterfulgt af hurtigserveren Sam Groth. Men ingen af dem burde kunne tage mere end et enkelt sæt fra Murray.

Et alternativ til David Ferrer i kvartfinalen kunne være John Isner, men både Ferrer og Murray har godt styr på Isner, så det burde ikke skræmme nogen af dem.

Hvis Wawrinka og Rafa kan slide hinanden op, og nogen (?) kan slå Djokovic ud, står Murray pludselig med rigtig gode chancer.

Semifinalist: Murray.

Hold øje med: Ferrer, Isner, Bernard Tomic og Gilles Muller.

Sig farvel til: Lleyton Hewitt

Hewitt takker af

Sidste fjerdedel rummer ­– foruden en kæmpe mulighed til Murray – også et sentimentalt farvel. Den australske legende spiller karrierens allersidste turnering, og hvilket bedre sted kunne han vælge end i hjemlandets slam?

Hewitt havde sin storhedstid for næsten 15 år siden, da han som 20-årig knejt blev den yngste nr. 1 ved udgangen af 2001, da han bl.a. vandt US Open i tre sæt over Pete Sampras samt World Tour Finals. Året efter vandt han Wimbledon og World Tour Finals, men efterfølgende tog Federer over, og spillet – samt en række af skader – bevægede sig væk fra Hewitt.

Hewitt var den perfekte antidote til serve & flugt-stilen, der dominerede 90’erne. Allerede som 18-årig pressede han Sampras ud i 7-6 i tredje (i bedst af tre) på græs i 1999, og han endte 5-4 mod Sampras og 3-1 mod en anden prominent serve-flugt spiller, Patrick Rafter. Derudover dominerede han Federer (som oprindelig spillede meget serve & flugt-inspireret tennis) 7-2 frem til 2004, hvorefter Federer fik overtaget.

Med sine kontraangreb, sine hurtige ben, , sin fight, sine sublime passerslag, stærke returneringer og rent ud sagt legendariske lobs var han skabt til at modstå serve & flugt-spillernes angreb. Men Hewitt har aldrig selv været god til at skabe farten – dertil er han for klejn – og de langsommere baner og det mere bagline-dominerede spil var ikke godt for ham. Dertil kom en række skader og operationer, bl.a. i hoften, som gjorde, at han røg et niveau ned efter 2005.

Blot seks af karrierens 30 titler er vundet efter 2005, hvor Hewitt stadig kun var 24 år gammel.

Hewitt er p.t. nr. 306 på verdensranglisten, og vi skal tilbage til juni 2006 for at finde hans sidste top-10 placering. Men karakteristisk for Hewitt har han blot spillet videre uafhængigt af, om han lå nr. 20, 40, 80 eller 200. Det er en af sportens allerstørste fightere, der takker af.

Hewitt møder landsmanden James Duckworth i første runde. Vinder han den kamp, venter der en passende modstander i 2. runde: spanske David Ferrer, der om nogen repræsenterer Hewitts spillertype og fight i dagens toptennis.

Og hvem vinder så det hele?

Formentlig Djokovic. Men hold godt øje med Wawrinka. Raonic, Rafa, Murray og Djokovic i streg er ikke just nogen nem vej for ham. Men finder han sit topniveau frem (og hvis Rafa f.eks. taber tidligt, så vejen bliver lidt nemmere), kan han gøre det.

Dertil har Murray som sagt fået en uhyre god lodtrækning og klarer sig traditionelt godt i Australien. Rafa må man, trods Doha-afklapsningen og en halvsvær lodtrækning, heller ikke afskrive helt. Af outsidere kan dertil nævnes Raonic, Kyrgios og Federer.

Første kamp spilles mandag d. 18. Finalen spilles søndag d. 31. Eurosport viser det hele. 

Leave a Reply