Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sportfortalt.dk/public_html/wp-content/themes/fruitful/inc/metaboxes/init.php on line 756
AC Milans chance mod FC Messi | Sport fortalt AC Milans chance mod FC Messi – Sport fortalt
20 Feb

AC Milans chance mod FC Messi

boateng_messi

FC Barcelona er kæmpe-favoritter inden de to Champions League kampe mod AC Milan. Men den disciplinerede milanesiske ”harmonika” kan gøre livet surt for den spanske tiki-taka maskine.

Af Morten  Øyen Jensen

I weekenden scorede 25-årige Lionel Messi sit mål nummer 300 for FC Barcelona i den sidste kamp inden Champions League-opgøret onsdag mod AC Milan.

Den lille argentinske kreatør har snart ikke flere rekorder, han kan slå. Holdet han spiller på er utvivlsomt et fænomen, og alle modstandere opgiver glædeligt deres egen spilfilosofi for bare at undgå stribevis af spektakulære mål imod sig.

Jeg tror sagtens, man kan sige, at Messi og co. ikke frygter noget andet fodboldhold. I egen selvforståelse er de alle andre overlegen, og det meste af tiden viser de det også.

Når det er sagt, så var det ”også” sidste år forventningen, at FC Barcelona ville vinde Champions League og det spanske mesterskab. Som bekendt vandt de ingen af delene. Det kan næsten være rart at slå det fast: FC Barcelona er ikke uovervindelige.

Milans formkurve

Men selv med dette faktum in mente er FC Barcelona naturligvis storfavoritter mod de ellers syvdobbelte Champions League-vindere AC Milan. Men de møder et italiensk hold med en god formkurve. Efter den dårligste start på sæsonen i 80 år, har Milans ”årgang 0” spillet sig op i løbet af de seneste måneder og er igen med i toppen af den italienske Serie A.

AC Milan har vundet fire ud af de sidste fem kampe, imens har FC Barcelona ”kun” vundet tre af de sidste fem. Italienerne har i 2013 spillet syv Serie A-kampe: fem sejre og to uafgjort. Talte man kun de sidste 17 runder i Serie A, så ville AC Milan ligge nummer et med fire point ned til Juventus på andenpladsen.

Holdet har med træner Massimiliano Allegri i spidsen fundet et spilkoncept og en 4-3-3-formation, som har givet et fundament at bygge videre på. Unge spillere som Stephan El Shaarawy (20 år), Mattia De Sciglio (20 år) og M’baye Niang (18 år) har grebet chancen, mens konkurrencen om de resterende pladser har været intens og har styrket holdet.

Tre mangler

Mod Barcelona kan tre store mangler dog vise sig at blive afgørende.

Den nye angriber – og utvivlsomt holdets største stjerne – Mario Balotelli (22 år) har allerede spillet for Manchester City i årets Champions League og må derfor ikke spille for Milan i kampene mod Barcelona. Han er ellers faldet godt ind på holdet, og har scoret fire mål i sine første tre kampe for AC Milan. Sammen med El Shaarawy og Niang udgør han noget, der meget vel kan blive et af Europas farligste angreb de kommende år.

Vælger Allegri en klassisk angriber i stedet for Balotelli bliver Giampaolo Pazzini valgt. Han har haft en ganske god sæson for Milan, men har slet ikke fået spilletid efter Balotelli er landet i Milano. Han har til gengæld derfor alt at kæmpe for, hvis han får muligheden.

Milans midtbane lider også under, at Nigel De Jong er blevet langtidsskadet, og først ventes tilbage til sommer. Den stærke hollænder havde ellers netop spillet sig op, og udgjorde sammen med Riccado Montolivo og Antonio Nocerino en stærk tre-midtbane.

Montolivo er nu eneste sikre førstevalg, mens Noccerino, Kevin Prince Boateng, Massimo Ambrosini, Mathieu Flamini og Sulley Muntari alle kan komme i spil til de resterende to pladser.

Men mest lider AC Milan under ikke længere at have folk som Thiago Silva og Alessandro Nesta i midterforsvaret.

Holdet har fået styr på sine backs, men det er svært at pege på, hvem der for alvor skal sætte sig på de to måske mest legendariske pladser på det italienske storhold: de to pladser i midterforsvaret.

Harmonikaen

Dette understreger behovet for at spille disciplineret ”smalt” på egen bane. Ved at trække de to backs lidt ind i banen får de to midterforsvarer lidt støtte, og pladsen for de små Barca-angribere inde foran mål/feltet bliver mindre.

Samtidig vil de tre midtbanespillere trække ind i banen, for at lukke hullerne midt på banen, når der skal forsvares. Naturligvis er Messi altid lidt af en trussel, men i de fire kampe Milan mødte Barcelona i Champions League sidste år, lavede den målfarlige argentiner ikke et regulært mål. Han scorede, men kun på straffe. Milans strategi var at holde fast i deres formation og ikke lade sig trække helt rundt af Messi. De tre midtbanespillere, der er trukket lidt ind i midten af banen, lukkede ned for de “værste” huller til Messi, og fik han bolden og vendte om, lykkedes det forsvaret at afskære ham. Det var naturligvis en vis Nesta, der havde hovedrollen dengang.

Hvad der kunne styrke modstanden mod tiki-taka’en yderligere er angribere, der tager større del i det defensive arbejde. Sidste år spillede italienerne hele tiden med to af enten Zlatan Ibrahimovic, Antonio Cassano, Alexandre Pato, eller Robinho, og ingen af dem brugte mange af deres kræfter defensivt.

Derfor kan det vise sig at være en fordel for italienerne, at de nu spiller med to angrebsfløje, som søger helt bredt ud i banen, men samtidig trækker med hjem og forsvarer.

Barca’s offensive forsvarer

Det hjælper naturligvis midtbanespillerne i det defensive arbejde, hvor den ”normale” Milan-formation 4-3-1-2 lod modstanderens backs få hele fløjen for sig selv, alt imens milaneserne koncentrerede sig om at sidde tungt på midten af banen. Med angrebs-kanterne tættere på midtbanen bliver afstanden mellem kæderne også mindre, når spillet vender og går mod modstanderens mål. Det kan skabe en hurtig omstilling, og det er da også Milans farligste våben – holdet har både spillerne og formationen til netop dette.

Ikke mindst, når Barcelonas forsvarskæde har det med ivrigt at trække meget langt frem på banen: I omstillingen vil Milan fokusere bredt ud til de hurtige fløje, og forsøge at udnytte hullet bag de meget fremstormende Barcelona-backs.

Spiller italienerne disciplineret, og gør banen kompakt, når der skal forsvares, og bred, når der angribes, så kan alle hold ende i problemer imod dette Milan “årgang 0”.

Spørgsmålet er kun, hvor mange gange det spanske tiki-take-spil bliver brudt, og om El Shaarawy bliver skudt rigtigt afsted. Sker det, vil det  kunne gøre ondt på Barcelona. Det vil være en kæmpe overraskelse, hvis AC Milan slår FC Barcelona ud af årets Champions League. Men det var en finale mellem Chelsea og Bayern München sidste år også.

Italienerne kan meget vel satse på Champions League-rutinen, hvilket betyder De Sciglio og Niang vil starte på bænken. Men her er et bud på en AC Milan start 11’er mod FC Barcelona (4-3-3):

Abbiati; Abate, Mexes, Zapata, Constant; Montolivo, Ambrosini, Muntari; Boateng, Pazzini, El Shaarawy.

Leave a Reply